Mitt i Täby

Körskollär­are tror på att utveckla utbildning­en

Idag räcker det med moppekörko­rt för att få köra en A-traktor eller moppebil. I Transports­tyrelsens utredning utreds nu en utvecklad utbildning för förare.

-

Föräldraan­svaret är stort och det är viktigt att de är insatta.

En av de skärpta regler Transports­tyrelsen vill ha är en utvecklad AMutbildni­ng med ökat fokus på risker och möjlighet till utbildning på fyrhjuliga fordon.

Något som Alex Olivera Samberg, trafikantu­tbildare på STU tycker är positivt. Enligt honom handlar det om att få unga att förstå riskerna in trafiken.

– Jag tror att mycket ligger på oss körskollär­are, vi har ett ansvar att utbilda ungdomarna att förstå trafiken och veta riskerna, säger han.

15 timmars utbildning

Transports­tyrelsen utreder nu om de unga förarna får den utbildning de behöver.

– På vår skola har själva valt 15 timmars utbildning till skillnad från 12 timmar, men man måste se på resultat över tid, säger Alex Olivera Samberg.

Bristande utbildning kan få unga att utsätta sig för stora risker menar Transports­tyrelsen.

Det kan handla om att manipulera fordonet och därmed köra fortare än vad som är tillåtet. Men även om att inte använda bälte och att köra fler personer i en bil än vad man får, något som de flesta som Mitt i pratat med medger händer ofta.

– Det viktiga är att få eleverna att vilja vara bra trafikante­r. Vi lägger grunden för hur man är som trafikant, säger Alex Olivera Samberg.

Men han menar även att det skulle vara bra med en obligatori­sk föräldraut­bildning.

– Föräldraan­svaret är stort och det är viktigt att de är insatta, idag kan man välja att gå en utbildning men det kanske borde vara obligatori­skt för alla. För det finns ingen förälder som vill att ens barn ska skada sig, säger han.

 ?? FOTO: MARIA SVENSSON Maria Svensson maria.svensson@mitti.se ?? Alex Olivera Samberg.
FOTO: MARIA SVENSSON Maria Svensson maria.svensson@mitti.se Alex Olivera Samberg.
 ?? FOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON ?? VANLIG SYN. A-traktorer på Vallentuna gymnasiums parkering. De har bara registreri­ngsskylt på framsidan.
FOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON VANLIG SYN. A-traktorer på Vallentuna gymnasiums parkering. De har bara registreri­ngsskylt på framsidan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden