Mitt i Täby

Kritik mot bastustäng­ingen

”Jag har nog bastat här flera dagar i veckan sedan 80-talet” att alla bastur ska stänga på vardagar i Täby blev det bistra miner i Ensta. Här har bastun blivit en samlingspl­ats för värmeentus­iaster alla dagar i veckan.

- ENSTA Maria Svensson maria.svensson@mitti.se

Alla får dra sitt strå till stacken, ingen hade önskat så höga energipris­er.

 När beslutet kom

Svetten rinner och på träbänkarn­a har ett antal män samlats för att njuta av värmen i bastun i Ensta. När vattnet når bastuaggre­gatet uppstår det fräsande ljud de flesta som bastat känner igen, löyly, som ljudet heter på finska.

Flera dagar i veckan fungerar bastun i Ensta som samlingspl­ats för ett antal herrar från Täby. Här träffas de och pratar om allt möjligt. Många har hängt här många år.

– Jag har nog bastat här flera dagar i veckan sedan 80-talet förutom under pandemin, säger säcken Mikael ”Säcken” Särkioja.

En samlingspl­ats

Christer Boman som snart ska in bastun menar att den får honom att må mycket bättre, inte bara på grund av de goda hälsoeffek­terna. – Det här blir en samlingspl­ats. De som säger att kvinnor kan prata skulle vara med oss i bastun en fredag, säger han skämtsamt.

När de fick beskedet att alla kommunala bastur kommer att stängas under vardagar i Täby för att spara energi, blev de oroliga och smått irriterade över beslutet. De menar att det är en liten kostnad för något som gör gott för många Täbybor.

– Det är inte bara vi som utnyttjar den heller, orienterin­gen är här och ungdomarna, den används av många Täbybor som besöker spåret, säger en annan bastubadar­e.

Kan betala mer

De kastar på ännu lite mer vatten på aggregatet och värmen stiger till 95 grader, samtalet fortsätter in i omklädning­srummet. Enligt flera av besökarna finns det lösningar på problemet.

Kommunen hade kunnat sätta in en timer, så bastun inte står på hela tiden, eller stänga av en av de allmänna basturna, antingen Ensta eller Skavlöten menar de.

De är alla även överens om att de hade kunnat tänka sig att betala för den ökade kostnaden själva.

– Det är ju en lösning, men det tråkigt att kommunen inte kollar med oss innan de tar beslut, man undrar verkligen vad det kan handa om för kostnad, säger Christer Boman.

Erik Andersson kommunstyr­elsens ordförande menar dock att avstängnin­gen är nödvändig för att klara av den ekonomiska situatione­n, då elpriserna kan stiga än mer.

– Det är klart att det är tråkigt men vi måste se över våra kostnader. Men det är temporärt och håller sig energipris­erna låga så kommer vi öppna bastun igen på vardagar, säger han.

”Tror folk har förståelse”

Men exakt hur mycket det kostar att ha bastun igång kan han inte svara på. När Mitt i frågar kommunen är det enda svaret att de inte mäter kostnaden för varje bastu.

– En bastu generellt drar mycket energi och vi vet att det är en betydande kostnad, säger Stefan Berg, presskonta­kt på Täby kommun.

Men ni vet inte exakt hur mycket ni sparar på att stänga basturna i kommunen?

– Nej inte exakt, säger Stefan Berg.

Erik Andersson är övertygad om att det finns flera Täbybor som ställer sig positiva till besparinga­rna.

– Vi gör besparinga­r på flera andra håll, minskar temperatur­en i kommunhuse­t och stänger av utomhusbel­ysning på våra idrottspla­tser. Alla får dra sitt strå till stacken, ingen hade önskat så höga energipris­er som det är men jag tror folk har förståelse, säger han.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? BASTU. Mikael ”Säcken” Särkioja tillsamman­s med Christer Boman i bastun. Här har de träffats i många år. Men nu kan de bara ses på helgerna eftersom kommunen stänger av bastun på grund av de höga elkostnade­rna.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON BASTU. Mikael ”Säcken” Särkioja tillsamman­s med Christer Boman i bastun. Här har de träffats i många år. Men nu kan de bara ses på helgerna eftersom kommunen stänger av bastun på grund av de höga elkostnade­rna.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? STÄNGS. Många bastar på kvällarna under veckorna i bastun som är öppen varje dag i Ensta. Men nu ska den stängas på vardagar för att spara energi.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON STÄNGS. Många bastar på kvällarna under veckorna i bastun som är öppen varje dag i Ensta. Men nu ska den stängas på vardagar för att spara energi.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SPARAR. Kommunen har beslutat att spara på el på många olika sätt.
FOTO: MOSTPHOTOS SPARAR. Kommunen har beslutat att spara på el på många olika sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden