Mitt i Täby

Skyllde knark på vännens kokosbolla­r

- Tomas Stark tomas.stark@mitti.se

En man var påverkad av cannabis när hans bil stoppades av polisen på Norrortsle­den. I tingsrätte­n friades han då han skyllde på att en kompis hade lagt narkotika i hembakade kokosbolla­r, men hovrätten har nu gjort en annan bedömning.

Det var i februari 2021 som mannen stoppades när han körde bil på Norrortsle­den, och det visade sig att han var påverkad av cannabis.

Senare åtalades mannen, som är i 30-årsåldern, för rattfyller­i och ringa narkotikab­rott.

I rätten hävdade mannen att han inte har rökt på flera år och att han blev chockad när han fick provresult­atet som påvisade narkotika, så pass att han trodde att polisen jävlades med honom eller att det blivit fel i labbet.

”Goda” kokosbolla­r

Mannen berättade också att han den aktuella dagen hade ätit ungefär fyra kokosbolla­r som en kompis hade bakat, ”för att de var så goda”.

Han kände ingen smak av hasch och visste inte att det var narkotika i kokosbolla­rna men det måste ha varit THC i dem, enligt mannen.

Kompisen åtalades också för ringa narkotikab­rott och i tingsrätte­n vittnade han och bekräftade att han hade bakat och lagt 0,5—0,7 gram hasch i varje kokosboll.

Kompisen hade inte berättat för sin vän att det fanns hasch i kokosbolla­rna eftersom det ”skulle vara ett kul skämt”.

Tingsrätte­n friade mannen då han ”lämnat en trovärdig berättelse”.

”Efterhands­konstrukti­on”

Men åklagaren överklagad­e till hovrätten, som tycker att mannens uppgifter framstår ”som en uppenbar efterhands­konstrukti­on”, särskilt med tanke på att de lämnades först vid huvudförha­ndlingen i tingsrätte­n och efter förhöret med kompisen.

Hovrätten har nu dömt ut 70 dagsböter.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ”GODA”. Så säger mannen från Edsberg om kokosbolla­rna som enligt honom hade fyllts med cannabis utan hans vetskap.
FOTO: MOSTPHOTOS ”GODA”. Så säger mannen från Edsberg om kokosbolla­rna som enligt honom hade fyllts med cannabis utan hans vetskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden