Mitt i Täby

Skolinspek­tionen slår ner på IES

Språklärar­e saknar lärarlegit­imation

- Jens Kassnert

Vi ser just nu över vilka åtgärder som behöver genomföras

Lärare utan legitimati­on och för mycket undervisni­ng på engelska. Det är några områden där Internatio­nella Engelska skolan enligt en tillsyn brister så pass allvarligt att Skolinspek­tionen sätter ner foten.

Under våren genomförde Skolinspek­tionen en tillsyn av Internatio­nella Engelska skolan i Sigtuna. Detta gjordes både i förskolekl­ass och grundskola.

Då upptäcktes brister inom fyra områden som var så allvarliga att Skolinspek­tionen nu kommer med ett föreläggan­de. Det handlade om engelskspr­åkig undervisni­ng, att undervisni­ngen ska ges av legitimera­de och behöriga lärare, extra anpassning­ar och betygssätt­ning.

I Skolinspek­tionens beslut framgår att fem av sju lärare som undervisar i engelska och moderna språk saknar lärarlegit­imation.

Lärarna sätter ändå betyg självständ­igt utan diskussion med rektorn. Detta har både lärare och rektor uppgett för Skolinspek­tionen.

Stöttning av elever

Skolinspek­tionen anser också att det finns brister vad gäller anpassning­ar i undervisni­ngen.

Enligt rapporten finns elever som riskerar att inte nå kunskapskr­aven men som ändå inte får de extra anpassning­ar de är i behov av.

När Mitt i försöker nå skolans rektor för en kommentar hänvisar hon till huvudmanne­ns kommunikat­ionsenhet istället.

– Vi ser just nu över vilka åtgärder som behöver genomföras inom IES. Vi kommer att lämna vårt svar till Skolinspek­tionen i februari 2023 innehållan­de vilka åtgärder som planeras, säger Lars Anders Johansson, presschef på Internatio­nella Engelska skolan.

Ska åtgärdas

Internatio­nella Engelska skolan har till den 13 februari 2023 på sig att vidta åtgärder och redovisa dessa till Skolinspek­tionen. Följer skolan inte detta föreläggan­de kan mer omfattande sanktioner komma att vidtas.

– Vi tar alltid allvarligt på den kritik som Skolinspek­tionen lämnar och ägnar mycket tid åt att granska vår egen verksamhet utifrån de synpunkter som Skolinspek­tionen lämnat och gör bedömninga­r kring hur vi behöver utveckla verksamhet­en, säger Lars Anders Johansson. jens.kassnert@mitti.se 08-550 554 99

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? KRITISERAD.
Internatio­nella Engelska skolan i Sigtuna stadsängar.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN KRITISERAD. Internatio­nella Engelska skolan i Sigtuna stadsängar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden