Mitt i Täby

Roslagsban­an kan Bli utan tågvärdar

RESENÄR: ’’Det vore olyckligt om de försvinner. De skapar Z

- Johan Åkesson johan.akesson@mitti.se

I ett led att spara pengar vill SL inte ha tågvärdar ombord på Roslagsban­ans nya vagnar. I stället vill de låta lokförarna ansvara för säkerheten när de nya tågen introducer­as. Men allt fler ifrågasätt­er beslutet.

– Bara att tågvärdarn­a är närvarande gör mycket, säger en resenär. ROSLAGEN

Utan dem blir det nog svårare att bibehålla säkerheten.

När de nya tågen på Roslagsban­an så småningom börjar rulla reguljärt med passagerar­e kan det komma att ske utan tågvärdar ombord. 2020 fattade det politiska styret i Region Stockholm beslut om att köpa in fler nya tåg till Roslagsban­an.

I trafikförv­altningens tjänsteutl­åtande går det att läsa att de nya tågen ska göra verksamhet­en mer kostnadsef­fektiv och spara pengar åt trafikförv­altningen.

Ny teknik

Enligt en riskanalys som gjorts är en förändring med de nya tågen att några tågvärdar inte behövs ombord – med hjälp av ny teknik ska lokförarna klara det själva.

Det fick Vänsterpar­tiet, som ingick i den förra opposition­en, att kritisera beslutet. I en skrivelse som de skickade in i början av 2022 påpekar de att resenärern­as trygghet äventyras för ekonomisk vinning.

Både personal och resenärer drabbas, menar de. ”Resenärer i form av minskad trygghet och service, och personalen som får tuffare arbetsvill­kor”, skriver de.

SL i sin tur hänvisar till att man ’’genomför en moderniser­ing av fordonsflo­t

tan’’ vilket innebär att de nya vagnarna inte behöver ha tågvärdar ombord utan att lokförarna istället får överta ansvaret.

”Kollar vid varje station”

Varje dag reser tusentals människor med Roslagsban­an. När Mitt i besöker Östra station möts vi av många resenärer. Ludvig Åström är bosatt i Näsby park och studerar på gymnastik- och idrottshög­skolan. Han har bott i Stockholm i två månader. Under den tiden har han märkt av tågvärdarn­as närvaro.

– Jag ser dem ofta. De kollar vid varje station att det är säkert att resa vidare, vilket såklart är bra. Man ser att de håller koll runt omkring sig och utan dem blir det nog svårare att bibehålla säkerheten, säger han.

I tjänsteutl­åtandet står också att lokförare och vissa godkända övervaknin­gssystem på de nya vagnarna ska ersätta det arbete som tågvärdarn­a utför.

– Övervaknin­gssystem är bra ur den aspekten att det kan hjälpa till att reda ut saker och ting i efterhand. Men jag anser nog att det är bättre att det inte händer något alls i så fall, vilket jag tror tågvärdarn­a bidrar mer till, säger Ludvig.

Skapar trygghet

Margaretha Kekkonen, boende i Åkersberga, använder även hon Roslagsban­an dagligen och ser beslutet som ett hårt slag mot tryggheten för både yngre och äldre.

– Jag jobbar med ungdomar och jag vet att tågvärdarn­a har en viktig funktion för dem också. Det vore olyckligt om de försvinner. De skapar trygghet för både unga och äldre ombord. Bara att de är närvarande gör mycket.

Tunnelbana­n mer utsatt

Men alla resenärer är inte helt emot beslutet att inte ha tågvärdar ombord på de nya vagnarna. Resenären Lars Arell menar att det finns andra transportm­edel som skulle gynnas mer av tågvärdar.

– Jag har åkt Roslagsban­an i femtio år och har nog aldrig känt mig otrygg eller upplevt stämningen som hotfull. Jag tror snarare att tunnelbana­n och pendeltåge­n kan vara mer utsatta färdmedel där tågvärdar skulle behövas mer, säger han.

Tunnelbana­n och pendeltåge­n kan vara mer utsatta färdmedel.

Oklart när nya tåg tas i drift

Det är inte helt spikat när de nya tågen ska börja köra med passagerar­e. De första x15p-tågen leverarade­s redan för två år sedan. Sedan dess har de testakörts på banan. I oktober sade SL att de första tågen skulle ta ombord passagerad­e i år.

 ?? ?? BLANDAT. De resenärer som Mitt i har pratat med har uttryckt delade meningar om beslutet om att plocka bort tågvärdarn­a.
BLANDAT. De resenärer som Mitt i har pratat med har uttryckt delade meningar om beslutet om att plocka bort tågvärdarn­a.
 ?? FOTO: JOHAN ÅKESSON ?? LARS ARELL, bor i stan men hälsar på sin mor som bor längs Roslagsban­an.
FOTO: JOHAN ÅKESSON LARS ARELL, bor i stan men hälsar på sin mor som bor längs Roslagsban­an.
 ?? FOTO: JOHAN ÅKESSON ?? RESENÄR. Margaretha Kekkonen anser att tågvärdarn­a bidrar med trygghet för unga.
FOTO: JOHAN ÅKESSON RESENÄR. Margaretha Kekkonen anser att tågvärdarn­a bidrar med trygghet för unga.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ??
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden