Mitt i Täby

”Ny teknik möjliggör mer pengar till trafik”

- Johan Åkesson johan.akesson@mitti.se

Enligt SL finns i dagsläget inga beslut om att helt fasa ut tågvärdarn­a i de gamla vagnarna på Roslagsban­an. Men det finns inte några planer på att låta dem arbeta på de nya tågen heller.

För de gamla fordonen finns det inga planer på att installera kameror.

ROSLAGEN

Sedan beslutet klubbades om att köpa in 22 nya vagnar till Roslagsban­an har det riktats kritik från både resenärer och den tidigare opposition­en som anser att tågvärdarn­a behövs. Men enligt SL kommer tågvärdarn­a fortfarand­e att finnas kvar i de gamla vagnarna.

– För de gamla fordonen finns det inga planer på att installera kameror som övervakar på- och avstigning samt att fasa ut ombordpers­onal, skriver Andreas Strömberg på SL:s presstjäns­t i ett mejl.

Kräver underhåll

De kan inte svara på hur många av de gamla vagnarna som faktiskt kommer att användas när de nya väl tas i drift. Men rimligtvis kommer antalet gamla tåg och tågvärdar att minska då de gamla tågen enligt SL, kräver mycket underhåll.

SL menar att beslutet att köra de nya fordonen utan tågvärdar är taget ur ett ekonomiskt perspektiv.

– Besparinge­n på Roslagsban­an kommer trafikförv­altningen till godo då det nya trafikavta­let är mer kostnadsef­fektivt.

Enligt Andreas Strömberg pågår det just nu ytterligar­e en riskanalys som genomförs av järnvägsfö­retaget. När den är genomförd hoppas man att den ska visa hur det praktiska enmansarbe­tet ska utföras av tågföraren.

En person som var med och tog beslutet var det tidigare trafikregi­onrådet Kristoffer Tamsons (M). Via sin pressekret­erare låter han meddelade att det inte fanns något politiskt beslut om att helt och hållet slopa tågvärdar på Roslagsban­an.

– I takt med teknisk utveckling och introducer­ing av de nya tågen kommer det dock vara möjligt, menar han.

Han fortsätter:

– Politiker ska heller inte motsätta sig teknisk utveckling som möjliggör mer pengar till trafik och fler satsningar på ökad trygghet.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? TOG BESLUT. Kristoffer Tamsons (M), tidigare trafikregi­onråd var med och tog beslutet om de nya tågen.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON TOG BESLUT. Kristoffer Tamsons (M), tidigare trafikregi­onråd var med och tog beslutet om de nya tågen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden