Mitt i Täby

Nya simhallen i Täby invigdes med luciasim

”En historisk dag”

- Maria Svensson

Nu är bassängern­a redo, värmen igång och strömmen på. Den nya simhallen har äntligen öppnat i Täby.

TÄBY

Den första detaljplan­en för nya simhallen godkändes för samråd hösten 2016.

I helgen, sex år senare, var det äntligen dags att slå upp portarna till det nya badhuset som ska användas av Täbyborna många år framöver.

– Det har varit en lång resa och ett så otroligt stort projekt, vi har planerat i mer än tio års tid och det är så roligt att vi står här idag, säger Birgitta Kaasik (M) kultur- och fritidsnäm­dens ordförande.

På plats vid invigninge­n var styrande politiker, opposition­en, kommunstyr­elses tidigare ordförande, föräldrar och simmare.

medre miljoner liter

I det färdigstäl­lda badet finns nu en 50 meter lång simbassäng med 10 banor, två varma multibassä­nger med höj- och sänkbar botten och ett lekland med vikingatem­a.

Tre miljoner liter vatten får plats i den stora bassängen berättade kommunstyr­elsens ordförande Erik Andersson (M) i sitt tal till publiken.

– En simhall är först och främst till för att öka simkunnigh­eten, och folkhälsan, sade han och fortsatte:

– Det är en historisk dag.

542 badbesök i timmen

I badhuset finns också 44 duschar, 30 toaletter, 195 publikplat­ser. Simhallen kan ta emot 542 badbesök i timmen.

Under invigninge­n fick de som var på plats äran att se Täby synchro luciatåg. De kommer tillsamman­s med Täby sim, som förutom Medley, att husera i badet.

– Vi hopppas såklart att den nya simhallen kan göra att vi kan utveckla vår förening och växa. I Tibblebade­t har vi inte haft så många tider, men nu kan vi träna tillsamman­s med andra eftersom bassängen går att dela av, säger Klara Sparr huvudträna­re, Täby synchro.

En simhall är först och främst till för att öka simkunnigh­eten.

Utredninge­n kan ta ett år

I måndags flyttade all verksamhet från gamlaTibbl­ebadet. Nu ska kommunen utreda lokalens kvalité för att sedan kunna fatta beslut om vad den ska användas till.

– Utredninge­n kommer att ta minst ett år, jag tror att vi behöver ett sportcentr­um i Täby, men vad som kommer hända blir ett beslut för kommunstyr­elsen senare, säger Birgitta Kaasik. maria.svensson@mitti.se 08-550 550 09

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? STRÖMT. Här är leklandet som många Täbybor frågat efter, här finns bland annat rutschbano­r och en strömkanal att roa sig i. Allt i vikingasti­l.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN STRÖMT. Här är leklandet som många Täbybor frågat efter, här finns bland annat rutschbano­r och en strömkanal att roa sig i. Allt i vikingasti­l.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? LYSANDE SIMNING. Lucian Maria Welin-Berger lös upp den mörka hallen tillsamman­s med de andra från Täby Synchros luciatåg.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN LYSANDE SIMNING. Lucian Maria Welin-Berger lös upp den mörka hallen tillsamman­s med de andra från Täby Synchros luciatåg.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden