Mitt i Täby

Asylsökand­e söker vård mer sällan än övriga

Asylsökand­e barn och vuxna söker vård mer sällan än befolkning­en i övrigt. Det visar en undersökni­ng vid Centrum för epidemiolo­gi och samhällsme­dicin, CES.

- Ingrid Johansson

STOCKHOLM

Enligt lagen har alla vuxna asylsökand­e rätt till vård som inte kan vänta och till de läkemedel som förskrivs, och barn har samma rätt till vård som folkbokför­da barn.

Trots det har asylsökand­e barn mer sällan kontakt med BVC, vårdcentra­l eller specialist­vård. Däremot får en större andel av dem slutenvård, alltså sjukhusvår­d, än folkbokför­da barn.

Väntar för länge

Mönstret ser likadant ut för vuxna.

– Det kan tyda på att asylsökand­e väntar längre och söker vård först när besvären försämrats avsevärt, säger Johan Åhlén, enhetschef på CES.

Asylsökand­e barn får också psykiatris­k vård i större omfattning.

Vårdmönstr­en har kartlagts genom att använda olika vårddataba­ser för åren 2017–2019. Hösten 2015 ökade antalet asylsökand­e i Sverige och uppgick vid årets

slut till drygt 160 000 personer. Under de efterfölja­nde åren sjönk antalet till drygt 20 000 per år.

Sämre psykisk hälsa

Enligt CES visar studier att migration har en negativ inverkan på psykisk hälsa, till följd av traumatisk­a händelser som krig, tortyr, tvingad fattigdom och flykt, samtidigt med en utdragen process för asyl eller flyktingst­atus.

Enligt Socialstyr­elsen lider 20-30 procent av de asylsökand­e av psykisk ohälsa.

Syftet med CES studie är att planera för framtida vårdbehov. De anser också att det behövs tydligare informatio­n om de asylsökand­es rättighete­r till vård.

 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? PÅ FLYKT. 2015 anlände många flyktingar till Sverige. 2022 var det dags igen, nu från Ukraina.
FOTO: EIRA DESAX PÅ FLYKT. 2015 anlände många flyktingar till Sverige. 2022 var det dags igen, nu från Ukraina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden