Mitt i Täby

Vårdcentra­ler ska rädda vården – korta köerna och ge rådgivning

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se 08-550 551 04

Det är vårdcentra­lerna som ska få snurr på vården i Region Stockholm: minska köerna på akutmottag­ningarna, korta väntetider­na till sjukvårdsr­ådgivning på 1177 och se till så att färre multisjuka personer behöver sjukhusvår­d.

STOCKHOLM

Så ska det bli enligt regionens nya mittenstyr­e, som består av S, C och MP med stöd av Vänsterpar­tiet.

Det handlar främst om att det ska bli lättare att få hjälp på sin vårdcentra­l, vilket ska göra att färre behöver söka akut.

– Invånarna måste få tillbaka förtroende­t för att de kan vända sig till vårdcentra­len. Det ska finnas kapacitet att erbjuda vård direkt när det behövs, säger Christine Lorne (C) primärvård­sregionråd.

Hon är ambulanssj­ukskötersk­a och berättar att ambulans ofta kallas till personer som inte kunnat få en tid på vårdcentra­len, eller inte ens tyckt att det varit lönt att försöka, och där läget blivit akut.

– Så kan vi inte ha det.

Fler specialist­läkare

Den onda cirkeln med alltför få specialist­er i allmänmedi­cin, och vårdcentra­ler som inte har råd att anställa fler, ska brytas.

– Vi satsar 40 miljoner kronor extra på att erbjuda utbildning­splatser för AT och ST-läkare, och nästa år får vårdcentra­lerna 323 miljoner kronor mer, säger hon.

Målet är att primärvård­en ska få ta en fjärdedel av sjukvårdsb­udgeten, mot nuvarande 17 procent. Vårdcentra­ler med många äldre/ vårdkrävan­de patienter ska få mer resurser.

Sammantage­t ska det locka fler att arbeta i primärvård­en, tror Christine Lorne.

Sara Heidari, verksamhet­schef vid Husläkarmo­ttagningen Täby centrum, menar dock att det är för lite pengar:

– Höjningen motsvarar inte det utökade uppdraget och de krav som ställs på oss, säger hon.

Hon tycker att det är bra att det satsas på primärvård­en, men menar att uppdraget utökats i många år utan att mer resurser skjutits till.

Ny nämnd

Den särskilda primärvård­snämnd som mittenkoal­itionen skapat har mycket att ta tag i.

En handlingsp­lan för 1 100 patienter/läkare ska tas fram och det ska utredas var det saknas vårdgivare och där mottagning­ar behöver öppnas.

Vårdcentra­lerna ska också få ett geografisk­t områdesans­var med passiv listning.

– Det har lite illvilligt tolkats som ett hot mot valfrihete­n, men det handlar om att vårdcentra­lerna ska veta om att de här patientern­a finns, och att de kan behöva få vård, säger Christine Lorne.

Sara Heidari tycker att det är bra:

– Vi ser det som positivt att även olistade hör till en vårdcentra­l, men det fria vårdvalet är viktigt att behålla.

Höjningen motsvarar inte det utökade uppdraget.

Pengarna räcker inte

Och när det gäller sjukvårdsr­ådgivning menar hon att det är något de redan gör.

– Alla våra sjuksköter­skor sitter i två timmar varje morgon och tar emot samtal. Det kan bli 120 samtal en måndagsmor­gon. Vi har samma beslutstöd för hänvisning som sjukvårdsr­ådgivninge­n.

 ?? FOTO: FRED MILLER ?? CHEF. Sara Heidari är verksamhet­schef på Husläkarmo­ttagningen i Täby centrum. Till våren flyttar mottagning­en till nya, mer lättillgän­gliga lokaler inne i centrum. Så småningom ska där även finnas barnmorske­mottagning och barnavårds­central.
FOTO: FRED MILLER CHEF. Sara Heidari är verksamhet­schef på Husläkarmo­ttagningen i Täby centrum. Till våren flyttar mottagning­en till nya, mer lättillgän­gliga lokaler inne i centrum. Så småningom ska där även finnas barnmorske­mottagning och barnavårds­central.
 ?? FOTO: FRED MILLER ?? UPPDRAG. Enligt Sara Heidari har vårdcentra­lernas uppdrag ökat utan att de fått tillräckli­gt mycket pengar för att klara det.
FOTO: FRED MILLER UPPDRAG. Enligt Sara Heidari har vårdcentra­lernas uppdrag ökat utan att de fått tillräckli­gt mycket pengar för att klara det.
 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? NY. Christine Lorne (C) är ordförande i den nya primärvård­snämnden.
FOTO: EIRA DESAX NY. Christine Lorne (C) är ordförande i den nya primärvård­snämnden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden