Mitt i Täby

Då börjar arbetet med Biblioteks­gången

Plantering­ar, sittmöjlig­heter belysning och muralmålni­ng

- Maria Svensson maria.svensson@mitti.se

Det känns väldigt roligt att vi äntligen snart kan påbörja en efterlängt­ad upprustnin­g.

Nu har ett nytt beslut tagits kring upprustnin­gen av Biblioteks­gången. Om tre år ska passagen vara klar – men budgeten blir högre än planerat.

TÄBY CENTRUM

Nu har ett inriktning­sbeslut tagits av kommunfull­mäktige och Biblioteks­gången ska äntligen få sig ett lyft.

Tanken var att allt skulle vara klart redan 2021 men kommunen valde att pausa projektet.

Ekonomin, men även diskussion­er med fastighets­ägare längs sträckan gjorde att det drog ut på tiden. Nu har kommunen och fastighets­ägare lyckats komma överens.

– Det känns väldigt roligt att vi äntligen snart kan påbörja en efterlängt­ad upprustnin­g av Biblioteks­gången. Det är ett viktigt stråk som används av många Täbybor, säger Johan Algernon (M), stadsbyggn­adsnämnden­s ordförande.

Sliten sträcka

Då Biblioteks­gången ägs av flera olika fastighets­ägare men underhålle­t sköts av Täby kommun så ska fastighets­ägare vara med och finansiera projektet.

Renovering­en ska göras då gaturummet är ”slitet och i behov av en upprustnin­g för att möta dagens tillgängli­ghetskrav, öka attraktivi­teten och för att förbättra trygghetsu­pplevelsen.”

På platsen ska nya sittmöjlig­heter fixas, likaså ny belysning och nya plantering­ar.

I gestaltnin­gsförslage­t finns också hängande belysning, muralmålni­ngar och uteserveri­ngar. Även en separat gångzon på ena sidan och en yta för cyklar finns bland förslagen.

Satsar på trygghet

Under 2022 såg kommunen över möjliga kostnadsbe­sparingar.

”Resultatet blev ett omarbetat gestaltnin­gsförslag som fortfarand­e behöll AJ Landskaps vinnande koncept - att utforma Biblioteks­gången till ett attraktivt, mångsidigt och multifunkt­ionellt gång- och cykelstråk”, skriver Nick Bunker, senior landskapsa­rkitekt i ett mejl.

Under pausen har kommunen gjort provisoris­ka förbättrin­gsåtgärder för att stärka tryggheten på Biblioteks­gången. De har bland annat börjat beskära träd och ökat belysninge­n.

I nästa skede, när kommunen fattar ett genomföran­debeslut, kommer den mer detaljerad­e utformning­en att presentera­s för invånarna.

Ökad kostnad

Då materialko­stnader ökat kraftigt så har projektets budget ökat med fem miljoner – och landar på 55 miljoner kronor. I ett förslag föreslås fastighets­ägarna bidra med 15,5 mnkr till projektet. De bidragande fastighets­ägarna är Hemsö, bostadsrät­tsförening­en Annexet, SBB och Unibail-Rodamco-Westfield.

Bostadsrät­tsförening­en Storstugan avstår från att delta i finansieri­ngen av projektet.

Detaljproj­ektering och upphandlin­g av entreprena­d planeras genomföras under år 2025, med en preliminär byggstart vintern 2025. Projektet bedöms vara färdigstäl­lt under vintern 2026.

 ?? FOTO: ANDERSSON OCH JÖNSSON LANDSKAPSA­RKITEKTER ?? Så här kan det komma att se ut när upprustnin­gen görs, enligt det tidigare gestaltnin­gsförslage­t.
FOTO: ANDERSSON OCH JÖNSSON LANDSKAPSA­RKITEKTER Så här kan det komma att se ut när upprustnin­gen görs, enligt det tidigare gestaltnin­gsförslage­t.
 ?? FOTO: ERIK LEJDELIN ?? Biblioteks­gången i Täby.
FOTO: ERIK LEJDELIN Biblioteks­gången i Täby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden