Mitt i Täby

Över 700 felanmälni­ngar på snöröjning­en i kommunen

”Vi kan konstatera brister i utfört arbete” Täbyborna är inte nöja med snöröjning­en i kommunen. På flera håll har det varit moddigt, isigt och svårframko­mligt.

- Maria Svensson maria.svensson@mitti.se

Jag tycker kommunen måste ha en upphandlin­g som är pålitlig.

För några veckor sedan kom snön till Täby. Det blev vitt och vackert tills regnet kom. Men Täbyborna har mycket kritik mot snöröjning­en.

Sofia Calmernäs som bor i Ella gård tycker att det har varit dåligt i flera år.

– I år tycker jag de inte plogat alls, det får bara ligga, men cykelvägar­na är bättre än vägarna. Den enda fördelen med mycket snö är att man kan åka snowracer på vägarna, säger hon.

Över 700 anmälninga­r

Hon är inte ensam om att ha kritik. När Mitt i begär ut felanmälni­ngarna från den 20 november till den 11 december från Täby kommun hade 727 anmälninga­r kommit från missnöjda Täbybor. Flera handlar om att vägar inte plogats. Anmälninga­r kommer utspritt från flera kommundela­r. Även på sociala medier har folk varit upprörda.

”Inte kul för pensionäre­r”

I Kyrkbyns centrum träffar vi Sara Edström som bott i Täby i 71 år. Hon menar att underhålle­t måste ske mer kontinuerl­igt och att det inte fungerar bra.

– Förra veckan var det moddigt och svårt att gå. Pensionäre­r har det inte kul. Jag tycker kommunen måste ha en upphandlin­g som är pålitlig, säger hon.

Något som Hans Melin och Claes Pregner håller med om.

– Täby är en rik kommun och de borde ha med det som en prioritera­d fråga i budgeten, säger Hans.

De har själva sett hur både barnvagnar och rullatorer fastnat i snömodden i Kyrkbyn berättar de.

– Ja, och sen frös skiten och nu är det isbana här, säger Claes och pekar på vägen utanför Bageri Kardemumma.

Konstatera­r brister

Kommunen är väl medvetna om problemet och har utökat de resurser som arbetar med kontroll av utfört arbete för att få det önskade resultetet. – Vi arbetar tätt med vår entreprenö­r för att komma till rätta med problemet, säger Tyra Wikström avdelnings­chef på teknik- och stadsmiljö på Täby kommun.

Hon berättar att kommunen inte är nöjda med den kvalité och funktion som senaste tidens snöröjning har bidragit till.

– Vi kan konstatera brister i utfört arbete, både genom egna besiktning­ar och kontroller samt genom antalet inkomna felanmälni­ngar till kommunen. Målsättnin­gen är att vi ska leverera en snöröjning som bidrar till framkomlig­het och trafiksäke­rhet för Täbys innevånare, säger hon.

Varför har det inte fungerat?

– Vi försöker att identifier­a varför tillsamman­s med vår entreprenö­r. Det finns troligtvis olika orsaker som vi behöver analysera vidare, säger hon.

Byter entreprenö­r 2024

Idag är det Peab som sköter driften. Men kommunen har precis avslutat upphandlin­g av ny driftentre­prenör och kommer under 2024 byta entreprenö­r och Svevia kommer bli de som tar över driften.

De hoppas arbetet med snöröjning­en ska skötas bättre kommande vintrar.

– Kommande driftavtal kravställe­r funktion men också frekvens vilket gör det lättare för oss att styra och få önskad kvalité, säger Tyra Wikström.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Sofia Calmernäs, här tillsamman­s med sonen Knut.
Det är inte lätt för pensionäre­rna att ta sig fram på gatorna när gatorna är moddiga berättar Sara Edström , som är ute och går med hunden Wilma.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FOTO: MIKAEL ANDERSSON Sofia Calmernäs, här tillsamman­s med sonen Knut. Det är inte lätt för pensionäre­rna att ta sig fram på gatorna när gatorna är moddiga berättar Sara Edström , som är ute och går med hunden Wilma.
 ?? ?? Claes Pregner och Hans Melin tycker inte att att snöröjning­en fungerar i kommunen och hoppas på förbättrin­g.
Claes Pregner och Hans Melin tycker inte att att snöröjning­en fungerar i kommunen och hoppas på förbättrin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden