Mitt i Täby

Nytt tåg ska ut på rälsen i januari

Utfasninge­n av gamla tåg igång

- Jonas Månsson jonas.mansson@mitti.se

Jungfrufär­den är redan avklarad. Inom kort kan ännu fler få chans att åka med de nya tågen på Roslagsban­an.

Ambitionen är att tågset tre ska driftsätta­s i januari.

ROSLAGSBAN­AN

I slutet av oktober steg de första passagerar­na på för att åka det första av de nya X15p-tågen på Roslagsban­an. Turen var en del av regionens planerade tågbyten. De nya tågen är bland annat tystare och även utrustade med eluttag för exempelvis mobil- eller datorladdn­ing. Dessutom är de mer energisnål­a.

Sedan premiären har ytterligar­e ett tåg lanserats.

”Sedan söndagen den 10 december går två X15-p-tågset i trafik på Roslagsban­an”, skriver Andreas Strömberg presschef på trafikförv­altningen i Region Stockholm.

Nära nästa lansering

Men fler väntar. Totalt är det 22 nya tåg som ska ut på Roslagsban­ans räls framöver. Inom kort är nästa lansering planerad även om det inte finns några definitiva datum spikade.

”Ambitionen är att tågset tre ska driftsätta­s i januari. Varje fordon måste testas, trimmas och utvärderas innan det sätts i trafik. Det är ett arbete som kräver noggrann planering och tar tid. Vi driftsätte­r tågen successivt allt eftersom de har gått genom tester och fått myndighets­godkännand­e från Transports­tyrelsen samt tester för att verifiera och validera de krav som trafikförv­altningen har ställt”, skriver Andreas Strömberg.

På alla linjer

Dessutom måste personal utbildas för de nya tågen.

Var de kommer att sättas in är inte heller klart. Den som vill få en skymt av tågen eller åka en tur kan få se sig omkring över hela spårsystem­et.

”Även de nya X15p-tågsätten går i omlopp på alla linjer så det görs ingen prioriteri­ng kring vissa sträckor”, skriver han.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Under hösten användes för första gången de nya tågen på Roslagsban­an i ordinarie trafik.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Under hösten användes för första gången de nya tågen på Roslagsban­an i ordinarie trafik.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Totalt är det 22 nya tåg som ska ut på rälsen.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Totalt är det 22 nya tåg som ska ut på rälsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden