Mitt i Täby

Sluta tumma på klimatet – annars blir vi aldrig attraktiva

- Lena Vängstam, ordförande Naturskydd­sföreninge­n Stockholms län Lena Douglas, talesperso­n Klimatakti­on Stockholm

tockholm ska bli Europas mest attraktiva storstadsr­egion – det är visionen som regionpoli­tikerna skapat för sig själva och övriga aktörer i Stockholm.

För att anses som attraktiv i dagens Europa, måste en region vara klimatsmar­t och klimatsäkr­ad. Flera städer, som Paris och Berlin, jobbar redan i den riktningen. Det gäller för Stockholm att skynda på omställnin­gen och just nu finns ett gyllene tillfälle.

I landstings­huset pågår uppdaterin­gen av den regionala utveckling­splanen, RUFS 2050. I den finns chansen att driva på klimatarbe­tet i länet och även bli en blåslampa för kommunerna och ledstjärna nationellt och internatio­nellt. Den självklara utgångspun­kten borde vara regionens koldioxidb­udget som kräver en minskning med minst 12 procent årligen fram till 2045.

För att vara

meningsful­l måste planen visa hur det ska gå till att klara koldioxidb­udgeten. Det finns lösningar om man vill. Ta vara på innovation­er för energieffe­ktiviserin­g, hållbar elprodukti­on och mobilitet. Renovera i stället för att riva och bygga nytt och utveckla nya sätt att bo. Satsa på kollektivt­rafik i stället för motorvägar, och parker i stället för parkeringa­r.

Även om regionen inte råder direkt över kommunala och statliga beslut, måste det sambandet bli tydligt. Om effekterna av motorvägsb­yggen och andra planer inte ryms inom koldioxidb­udgeten, ska de inte heller genomföras. Annars måste det framgå vilka andra utsläppsbe­sparingar som krävs för att hålla budgeten.

Om Stockholm ska

bli Europas mest attraktiva storstadsr­egion krävs att politikern­a låter bli att tumma på avgörande klimatåtgä­rder. En tydlig och modig RUFS 2060 kan vara steget som behövs för att Stockholm, inte bara ska bli en del av den gröna omställnin­gen, utan även ledande.

 ?? ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ”Renovera i stället för att riva och bygga nytt och utveckla nya sätt att bo. Satsa på kollektivt­rafik i stället för motorvägar och parker i stället för parkeringa­r.” Det skriver Naturskydd­sföreninge­n och Klimatakti­on.
FOTO: MOSTPHOTOS ”Renovera i stället för att riva och bygga nytt och utveckla nya sätt att bo. Satsa på kollektivt­rafik i stället för motorvägar och parker i stället för parkeringa­r.” Det skriver Naturskydd­sföreninge­n och Klimatakti­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden