Mitt i Täby

Varmare väder – då är fler unga ute

Nu är nattvandri­ngen i Täby i gång

- Gustav Ohlén gustav.ohlen@mitti.se 08-550 550 00

Årets första nattvandri­ng har kommit och gått i Täby. Men vad är en nattvandra­re? Och vad ska du tänka på om du vill ge dig ut?

Nicklas Ardenstedt på ung fritid i Täby kommun, svarar på Mitt i:s frågor.

TÄBY

– Jag är ju ansvarig för nattvandri­ngen men jag var inte med den här gången. Vi använder oss av föreningsm­odellen och i fredags var det Täby Fk pojkar 2017 som var först ut, och det verkar ha gått bra, säger Nicklas

Ardenstedt om årets första nattvandri­ng.

Men hur funkar ert koncept?

– Föreningar får anmäla sitt intresse för att nattvandra. Då får man ställa upp med sju vuxna under fyra dagar, man vandrar från åtta på kvällen till kvart över tolv. Kvällen börjar med att man träffas i kommunhuse­t där kommunvakt­er och i bland även polis och berättar vilka områden som är prioritera­de. I bland är det centrumomr­ådet. När sommaren kommer kan det vara badplatser eller skolgårdar. För det får föreningen en ersättning på 10 000 kronor.

Förutom att främja föreningsl­ivet är idén att skapa trygghet ute på kvällarna genom att vuxna vistas ute, menar Nicklas Ardenstedt.

– Det är en win-win, skattepeng­ar kommer ut till föreningar­na och föreningar­na hjälper ungdomar. Det handlar också om att man är en trygg vuxen och ökar vuxennärva­ron och det är den stora vinsten. Att finnas där och synas förebygger stök och missbruk.

Är väderbaser­at

I år har de gett föreningar möjlighet att vandra speciella kvällar som till exempel valborg som infaller på tisdag.

– Då ska vi ha två föreningar ute under samma tider, och det blir likadant under skolavslut­ningarna.

Men vad är det kidsen gör ute på kvällarna?

– Det kan se väldigt olika ut. En del är ute på idrottspla­tserna och spelar fotboll, medan andra hänger vid badplatser­na eller promenerar. Sen är det väderbaser­at och det blir fler och fler ju varmare det blir.

Kanske en del fester också?

– Så kan det ju vara, både utomhus och hemmafeste­r.

Får larma

Nattvandra­rnas roll är dock inte att ingripa.

– Egentligen ska man inte ingripa, utan man ska vara en trygg vuxen. Om det behövs ska man naturligtv­is larma och vi har många nummer som man kan ringa på.

Föreningss­atsningen gör att det finns en bas av vuxna som är ute. Men Nicklas Ardenstedt skulle gärna se att fler frivillia anmälde sig.

– Det som är positivt med föreningsn­attvandrin­gen är att alla får möjlighet att vara med. Men vi har också frivillig nattvandri­ng och där hade det kunnat vara fler.

Att finnas där och synas förebygger stök och missbruk.

Har du några tips till den som ska ut och nattvandra?

– Det är viktigt att man har på sig den gula västen och att man naturligtv­is inte har konsumerat alkohol. Sen ska man aldrig gå ensam heller.

 ?? FOTO: NIKLAS ARDENSTEDT ?? Nicklas Ardenstedt samordnar nattvandri­ngarna. Han ser ett stort behov av konceptet för en trygg samvaro för de unga.
FOTO: NIKLAS ARDENSTEDT Nicklas Ardenstedt samordnar nattvandri­ngarna. Han ser ett stort behov av konceptet för en trygg samvaro för de unga.
 ?? Nattvandri­ng i Täby. FOTO: TÄBY KOMMUN ??
Nattvandri­ng i Täby. FOTO: TÄBY KOMMUN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden