Mitt i Täby

ME-patienter hamnar i limbo när vårdval slopas

Patienter med den neurologis­ka sjukdomen ME har kommit i kläm. Den mottagning där de har fått vård har sagt upp avtalet med regionen.

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

STOCKHOLM

Patientern­a hänvisas i stället till Karolinska­s postcovidm­ottagning. Men bara för att få sin diagnos. Övrig vård ska ges vid vårdcentra­lerna.

Men postcovidm­ottagninge­n är ännu inte riggad för alla dessa patienter. Och det är inte vårdcentra­lerna heller.

Moderatern­a i Region Stockholm skriver i en interpella­tion till fullmäktig­e att vården ”mer eller mindre försvinner för en skör patientgru­pp” på omkring 3 000 personer.

Bråttom

Upprinnels­en är att regionen beslutat att avskaffa vårdvalet för patienter med långvarig smärta, utmattning­ssyndrom samt ME/CFS. Avtalen skulle löpa ut 2025, och till dess skulle regionen ha fått ersättning på plats.

Men den enda kliniken för just ME-patienter, Bragéeklin­iken på Östermalm, sade upp avtalet i förtid.

Moderatern­a menar att premissern­a när vårdval upphör är omöjliga för vårdgivarn­a, då deras medarbetar­e slutar när de inser att deras jobb kan försvinna.

Mer vård upphör

Det är fler vårdval som nu avvecklas: allergolog­i, hud, geriatrik, neurologi, ögonsjukvå­rd, primärvård­srehab, lymfödem. I stället ska vården upphandlas, eller övergå i regional regi.

Och en del av vårdgivarn­a väljer, likt Bragéeklin­iken, att säga upp sina avtal i förtid: Praktikert­jänst säger upp allergimot­tagning på Kungsholme­n och hudmottagn­ingen i Mörby. Aleris avslutar öron-näsa-hals i Täby, Ultragyn på Sabbatsber­g och handkirurg­in i Nacka.

Hälso- och sjukvårdsr­egionrådet Talla Alkurdi (S) skriver i sitt svar på interpella­tionen att man räknat med att ha två år på sig att ställa om vården för MEpatiente­rna.

2 280 mottagning­sbesök per år har nu beställts av postcovidm­ottagninge­n, dit också vårdcentra­lerna ska kunna vända sig för konsulteri­ng. Mottagning­en kommer dock inte att klara hela uppdraget förrän i slutet av 2024.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ME/CFS står för Myalgic Encephalom­yelitis/Chronic Fatigue Syndrome.
FOTO: MOSTPHOTOS ME/CFS står för Myalgic Encephalom­yelitis/Chronic Fatigue Syndrome.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden