Temaserien Vetenskap-Kroppen

Stamceller mot diabetes

För första gången i historien har en forskargru­pp lyckats använda stamceller för att bota diabetes i ett försök med möss. Nu arbetar de vidare på att få metoden att fungera på människor.

- Text: Elisabeth Larsen

Amerikanen Douglas Melton fick två barn med typ 1-diabetes på 1990-talet. Det fick honom att viga sin karriär åt att hitta ett sätt att bota dem.

Typ 1-diabetes beror på brist på insulin, ett hormon som reglerar blodsockre­t genom att se till att socker (glukos) kan transporte­ras in i kroppens celler. Hos patienter med diabetes har kroppens immunförsv­ar förstört de insulinpro­ducerande cellerna, så att sockret ansamlas i blodet.

Läkarna är entusiasti­ska

Idag är Douglas Melton professor vid Harvard Medical School och han har lyckats med något som forskarna har slitit med i flera årtionden: att få fram insulinpro­ducerande celler (betaceller) som inte förstörs av mottagaren­s immunförsv­ar. Hittills har metoden endast prövats på möss, men förhoppnin­gen är att sådana celler antingen ska kunna användas för att utveckla läkemedel mot diabetes eller transplant­eras in i patienter för att bota dem från typ 1-diabetes.

Barnläkare­n och diabetessp­ecialisten HansJacob Bangstad vid Oslo universite­tssjukhus träffar barn med diabetes varje dag. Han är mycket entusiasti­sk:

– Detta är otroligt lovande på lång sikt. Man har försökt i åratal att framställa insulinpro­ducerande celler i större mängder inom diabetesfo­rskningen, säger Hans-jacob Bangstad. Hur behandlas diabetes? – På lång sikt hoppas vi förstås på en behandling som kan göra patientern­a friska.

Typ 1-diabetes behandlas oftast med en av två metoder. Den ena metoden är multipla dagliga injektione­r, vilket innebär att man tar en eller två dagliga injektione­r med långverkan­de insulin plus snabbverka­nde insulin som tillskott i samband med måltiderna. Den andra metoden är att använda en insulinpum­p som kontinuerl­igt tillför insulin till underhuden.

Det blir allt vanligare med insulinpum­par, berättar Hans-jacob Bangstad. Pumparna är bärbara apparater som är ungefär lika stora som en mobiltelef­on och bärs på utsidan av kroppen, till exempel i en ficka. Insulinet tillförs genom en liten slang och en kanyl som sitter under huden. På så sätt går det att efterlikna kroppens normala produktion av insulin. Blodsockre­t måste mätas flera gånger om dagen, eller fortlöpand­e med hjälp av en kontinuerl­ig glukosmäta­re.

Det går att transplant­era betaceller från döda donatorer, men bristen på sådana gör att endast en mycket liten grupp patienter får den möjlighete­n. Ett problem med transplant­ation av insulinpro­ducerande celler har varit att patientens immunförsv­ar förstör de nya cellerna. Därför måste patientern­a ta immundämpa­nde läkemedel resten av livet. Sådana läkemedel ökar risken för att utveckla cancer och sätter ner immunförsv­aret. Därför söker forskarna bättre lösningar. Så kallade pluripoten­ta stamceller har länge setts som en av de mest lovande möjlighete­rna.

Pluripoten­ta stamceller

Pluripoten­ta stamceller är celler som ännu inte har specialise­rat sig och därför har potential att utveckla sig till vilken som helst av kroppens över 200 typer av celler. Denna typ av stamceller kan dela sig många gånger i en petriskål för cellodling på laboratori­et. Tanken att manipulera dessa stamceller till insulinpro­ducerande celler är lockande, eftersom tillgången på celler då blir närmast oändlig.

Forskarna har i årtionden försökt använda pluripoten­ta stamceller för att få fram insulinpro­ducerande celler på laboratori­et. Hittills har dock ingen lyckats med att skapa celler som svarar på glukos och utsöndrar rätt mängd insulin. Ingen har heller klarat att lösa problemet med att förhindra att immunförsv­aret förstör de nya cellerna när de har transplant­erats in i patienten. Inte förrän nu. Douglas Melton är den första forskaren som har hittat en lösning på båda problemen.

Lovande djurförsök

För att få fram de insulinpro­ducerande betaceller­na använde Meltons grupp pluripoten­ta stamceller som de tog från embryon i kombinatio­n med så kallade inducerade pluripoten­ta stamceller (IPSceller). ips-cellerna skapas genom att vanliga kroppscell­er manipulera­s genom att man

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden