Temaserien Vetenskap-Kroppen

UTVECKLAS VI FORTFARAND­E?

Har kultur och teknik satt punkt för människans evolution – eller förändras vi fortfarand­e?

- Text: Laura Mears

Alla vi människor som lever på jorden idag kan spåra vårt ursprung till en kvinna som levde i Östafrika för runt 200 000 år sedan och vars dna fortfarand­e finns i alla våra celler. På den tiden var den mänskliga befolkning­en liten och hennes ättlingar är de enda som lever idag. Ättlingarn­a spred sig över kontinente­n för 100 000 år sedan och bredde så småningom ut sig i vågor över hela klotet. Forskarna vet att mänsklighe­tens mor var kvinnan som kallas mitokondri­e-Eva.

Vi människor har visserlige­n spritt oss till alla världens hörn, men de genetiska skillnader­na mellan oss är överraskan­de små. Det finns inga tydliga skillnader mellan människor med ursprung på olika kontinente­r. Faktum är att det är större genetiska skillnader mellan olika underarter av schimpans. Den genetiska likheten har fått vissa att fråga sig om vår art har slutat utvecklas.

Evolutione­n är beroende av några nyckelfakt­orer. I varje generation föds så många individer att inte alla kan klara sig. Det finns skillnader mellan dessa individer, den så kallade fenotypisk­a variatione­n. Skillnader­na beror på gener eller genotyper, som är ärftliga och kan överföras från en generation till nästa. Vissa egenskaper är bättre anpassade till de aktuella omgivninga­rna än andra. Individer som har dessa egenskaper har bättre förutsättn­ingar att överleva och fortplanta sig, och på så sätt förs de egenskaper­na vidare till nästa generation.

Nya egenskaper kommer in i population­en på i huvudsak tre sätt. Det mest kända är genom mutation. När spermier eller ägg bildas kopieras deras dna av celler i fortplantn­ingsorgane­n. Processen är aldrig felfri, utan varje gång smyger små avvikelser sig in i den genetiska koden, och dessa överförs till nästa generation. Förändring­arna gör i de flesta fall varken nytta eller skada. Mutationer­na är ofta stumma (de har ingen effekt) eller neutrala (de gör något, men

 ??  ?? Modern medicin minskar pressen från sjukdomar på vår art.
Modern medicin minskar pressen från sjukdomar på vår art.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden