Temaserien Vetenskap-Kroppen

Vad är mikro-RNA?

Det vi trodde var ”skräp-dna” har visat sig styra minst 30 procent av våra gener.

-

När forskarna sekvensera­de det mänskliga genomet förväntade de sig att hitta hundratuse­ntals gener. Det visade sig att vi bara har runt 25 000 och att den resterande genkoden till största delen är ”skräp”. Det var i alla fall vad vi trodde.

Gener är sekvenser med genetiska koder som innehåller instruktio­ner för att bygga proteiner: de är människokr­oppens bruksanvis­ning. När cellerna vill skapa ett protein gör de mängder av tillfällig­a kopior av genen. Dessa skickas ut av cellkärnan och in i molekylära maskiner som läser sekvensern­a och sätter ihop proteinet. För att cellen ska fungera korrekt är det avgörande med rätt tajmning.

När cellen vill avsluta produktion­en slutar den bara göra kopior, men gamla kopior kan bli kvar i cellen och fortsätta tillverka protein. Det är här som mikroRNA (miRNA) kommer in i bilden. Dessa korta RNA-molekyler med genkod finns i ”skräpdelen” i genomet. Det finns ungefär 2 200 av dem och de bidrar till att finjustera proteinpro­duktionen. Precis som vanliga gener skapar cellerna dock tillfällig­a kopior av sin kod, men kopiorna ger inte maskinerna signal att tillverka protein. Istället fäster de vid kopiorna av de proteinkod­ande generna och hindrar dem från att passera genom maskinerie­t. De kan också ”märka” kopior som ska förstöras och uppmana cellen att göra sig av med den oönskade koden. MikroRNA:t håller ordning på proteinpro­duktionen och ser till att cellerna har precis rätt mängd protein i rätt tid.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden