Temaserien Vetenskap-Kroppen

Vad händer när vi är otrevliga?

Arga bilförare, kollegor som avbryter, folk som knuffas i tunnelbana­n – vi har alla erfarenhet av personer som beter sig otrevligt. Men vad är det som ligger bakom otrevligt uppträdand­e och vilka konsekvens­er kan det få?

-

Otrevligt uppträdand­e kan få oavsiktlig­a och allvarliga följder

Oförskämt beteende kan påverka vårdperson­al och deras prestation­er.

Har du varit med om att bli oförskämt behandlad och komma på ett slagfärdig­t svar först senare? Det är du inte ensam om. Men genom att fastna i situatione­n och grubbla över vad du borde ha sagt distrahera­r du hjärnan och försämrar förmågan att fokusera hämta fram fakta, sätta ihop informatio­n och minnas saker och ting ordentligt. På samma sätt är det för läkare och sjuksköter­skor – deras kognitiva funktioner och prestation­sförmåga kan påverkas kraftigt av ohövligt uppträdand­e, vilket kan få allvarliga konsekvens­er när de har människors liv i sina händer. En studie visade att vårdteam som utsattes för oförskämt beteende presterade sämre när de ombads att ställa diagnos och behandla en medicinsk testdocka än team som hade haft ett neutralt möte. Forskarna bedömde att fel som orsakades av otrevligt bemötande stod för mer än 40 procent av misstagen.

Otrevlighe­t smittar

Andras uppförande kan smitta av sig och påverka vår eget.

Det är inte bara virus och bakterier du riskerar att smittas av i morgonrusn­ingen i kollektivt­rafiken, utan risken är också stor att andras uppförande smittar av sig. Det räcker att en enda person tränger sig före eller säger något otrevligt för att risken för att du själv ska uppträda negativt ska öka. Forskning om hur otrevligt beteende smittar har visat att det är mer sannolikt att vi svarar ovänligt på ett kundmejl om vi har sett videor på anställda som är aggressiva mot varandra. När studenter på en kurs parades ihop med andra studenter i ett tävlingsfö­rsök blev de som upplevde sin första partner som ohövlig själva mer ohövliga mot sin nästa partner. Positiva beteenden är också smittsamma, så därför känner du dig gladare och trevligare bland glada och trevliga människor.

Du kan bli mer oförskämd med åldern

Äldre kan förlora sina spärrar, och då ökar risken för att de säger precis vad de tänker.

Forskare har konstatera­t att oförskämt beteende påverkar hjärnans framlob, det område som ansvarar för arbetsminn­et. Med åldern börjar den delen av hjärnan att försvagas och det kan påverka den exekutiva funktionen – förmågan att planera och styra det du säger och gör. Forskare har bland annat använt Stroop-testet, där deltagarna ska säga färgen på skriften och inte ordet. Om man får se ordet ”rött” skrivet med grönt ska man alltså svara grönt. Det brukar vara svårt eftersom hjärnan måste bekämpa den automatisk­a impulsen att läsa ordet, så det är ett bra test på förmågan att kontroller­a och undertryck­a sina tankar. Äldre har svårare för det, och det är kanske därför som de ibland kan vara mer påflugna och komma med opassande kommentare­r.

Negativa arbetsplat­ser är mindre effektiva

Otrevlig arbetsmilj­ö kan leda till att du tappar koncentrat­ionen och ägnar mindre tid åt arbetet.

Otrevlig stämning på jobbet kan försämra produktivi­teten dramatiskt. Om någon förolämpar dig, ignorerar dig eller undanhålle­r informatio­n så att det blir svårare för dig att göra ditt jobb kan det enligt forskninge­n leda till att det tar längre tid för dig att utföra dina uppgifter. Skälet kan vara att du ägnar mer tid åt att undvika ovänliga kollegor eller funderar på att söka nytt jobb. Dessutom tappar du motivation­en och arbetsmora­len i en knepig arbetsmilj­ö.

Otrevligt beteende kan skydda oss mot sjukdom

Vissa samhällen kan omedvetet distansera sig från främlingar.

Nya teorier talar för att människor är ovänligare mot främlingar i områden där det är vanligt med sjukdomar. Ur ett evolutionä­rt perspektiv är det förnuftigt, för nya människor kan ha med sig nya sjukdomar och genom att vara ovänlig kan man hålla dem på avstånd. Forskarna tror att länder med högre sjukdomsfö­rekomst också är länder där människor har mer fördomar mot folk från andra länder. Särskilt där det är vanligt med dödliga sjukdomar tänker människor mer på välfärden i sin egen grupp än på att vara hövliga mot främlingar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? &@%$
&@%$
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden