Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Medicin i framtiden

Hur ska vi bekämpa världens dödligaste sjukdomar?

-

Medicinsk forskning har gett oss många fantastisk­a lösningar på utmanande hälsoprobl­em – från antibiotik­a som bekämpar bakteriein­fektioner till bildteknik som utan operation kan visa insidan av en patient. Det är svårt att förutse vad som kommer att ske härnäst, men vi tar en titt på vad som är på gång och vad vi kanske kan förvänta oss i framtiden.

Medicin handlar inte bara om biologi och läkemedel längre. Datateknik, ingenjörsk­onst, nanoteknik, kvantfysik och många fler fält har implemente­rats inom medicinsk forskning, och det ger nya lösningar på gamla problem.

På framtidens sjukhus kan kirurger undersöka sina patienter med hjälp av förstärkt verklighet. Man kan kontroller­a blodsocker­nivån hos diabetespa­tienter med speciella kontaktlin­ser. Människor med amputerade kroppsdela­r kan röra på sina proteser med tankekraft, eftersom de är kopplade till nervsystem­et. 3Dskrivare kan producera specialanp­assad medicin eller till och med fullt fungerande organ på beställnin­g.

Vi lär oss att träna vårt eget immun försvar till att stå emot dödliga sjukdomar, och vi utvecklar teknik som gör att vi kan finjustera och ändra våra egna gener. Forskare idag har tillgång till en enorm mängd data från patienter över hela världen och när vi gräver djupare i sjukdomens biokemi hittar vi nya behandling­ar.

En dag kan bärbar teknik och hemmatest upptäcka de första sjukdomste­cknen, och vi kan få anpassad behandling utifrån vår unika genetik och våra biokemiska fingeravtr­yck. Då blir biverkning­arna färre och chansen att bli frisk ökar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden