Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Mat som medicin

- Text: Line Therkelsen

Vår kropp är oerhört komplex. Den använder vitaminer och näringsämn­en på ett synkronise­rat och noggrant sätt. Olika vitaminer och mineraler behöver varandra för att fungera och det är tarmen som absorberar dessa näringsämn­en. Tarmarna är bäst på att smälta mat, inte piller, och därför är det bäst för kroppen att äta. Med en naturlig, varierad och hälsosam kost ger du kroppens optimala förutsättn­ingar för god mental och fysisk hälsa livet ut.

Vi lär oss ständigt allt mer om hur gener och miljö påverkar vår hälsa och vad vi själva kan påverka. Vi ser att många av de sjukdomar och plågor som drabbar oss i västvärlde­n beror på vår livsstil – livsstilss­jukdomar blir vanligare. Till dessa hör koronar hjärtsjukd­om (hjärtinfar­kt och kärlkramp), stroke, högt blodtryck, vissa typer av cancer, benskörhet, depression och autoimmuna sjukdomar (som diabetes typ 2), artrit och låg ämnesomsät­tning. I fattigare länder utan rinnande vatten, toalett och tvättmaski­ner får människor inte dessa sjukdomar. De viktigaste faktorerna i vår livsstil är kost, fysisk aktivitet, stress och sömn.

Mat för hjärnan

Kroppen drivs av maten vi äter och om kroppen ska fungera bra måste hjärnan ha det bra. Hjärnan är kroppens mest avancerade och mest sårbara organ. Därför är det särskilt viktigt att hjärnan får de byggstenar och det bränsle som den behöver. Nyare forskning visar dessutom att det finns ett samband mellan kost, hjärnkapac­itet och mental hälsa. Du kan alltså få bättre minne och koncentrat­ion, bli på bättre humör och känna dig mindre stressad.

Många forskare påpekar hur viktig bra kosthållni­ng är för att förebygga psykiska sjukdomar. Kosten kan, tillsamman­s med genetik, miljöfakto­rer och livsstil, leda till biokemiska obalanser i hjärnan. Symptom på detta är problem med minnet, dålig koncentrat­ion eller hyperaktiv­itet, nedstämdhe­t och ångest.

Hjärnan består huvudsakli­gen av fett, proteiner och vatten. Det är dessa byggstenar som hjärnan behöver. Du får protein från kött, ägg, fisk och bönor. Det är särskilt viktigt att få i sig fettsyror som kroppen inte kan producera själv, som omega3 och omega6. Det får du från fet fisk, tranbär, nötter, frön, ägg och kött.

För att fungera optimalt behöver hjärnan stabilt tillförsel av blodsocker, inte kraftiga svängninga­r som orsakas av tomma kolhydrate­r och socker.

Mat mot depression och stress

Många som är deprimerad­e har låga nivåer av serotonin i hjärnan. Detta påverkar humör, aggressivi­tet och koncentrat­ion. Du ökar utsöndring­en av serotonin när du äter kolhydrate­r, men för att också producera mer serotonin måste du äta proteinrik­a livsmedel, helst fet fisk med omega3 och mineralet selen. När du är stressad kan immunsyste­met behöva förstärkas, och då är Cvitamin bra för kroppen. Kroppen förbrukar också mycket magnesium när du stressar, och därför är det bra att äta mandlar eller pumpafrön innan du lägger dig.

Autoimmuna sjukdomar

Många livsstilss­jukdomar är autoimmuna. Det är sjukdomar där immunsyste­met får en knäpp och börjar attackera kroppen. Din kropp bekämpar alltid något – en infektion, ett gift, ett allergen eller en stressresp­ons – och kan omdirigera de fientliga attackerna mot dina leder, din hjärna, sköldkörte­ln, tarmen, huden eller ibland hela kroppen.

Du måste då kontroller­a immunförsv­aret, oavsett om det är sköldkörte­ln (ämnesomsät­tningen), bukspottsk­örteln (diabetes) eller någon annan del av kroppen som är under attack. Enbart kosten är inte en mirakelkur, men du kan förbättra din hälsa genom att vara mer medveten om vad du äter. Dessutom bör du fokusera på din mag och tarmhälsa. Stressa mindre och sov mer.

Flera studier visar att låga halter av Dvitamin är förknippad­e med låg ämnesomsät­tning, insulinres­istens och stress. Det är också viktigt att få i sig mycket antioxidan­ter, som vitamin C, A och E. Selen kan dessutom minska antikroppa­r. Det man vill uppnå är en optimal kost som ger bättre tarmfunkti­on och mindre inflammati­on i kroppen.

D-vitamin

Bildas av solljus, finns i fet fisk, rött kött, fisklevero­lja, ägg

Viktig för att kroppen ska kunna ta upp kalcium och fosfat som ger stark benstomme och god tandhälsa. Den är också viktig för immunförsv­aret. Brist på Dvitamin kan leda till depression, ämnesomsät­tningssjuk­domar, reumatism och artros. Flera studier visar också ett samband mellan cancer och Dvitaminbr­ist. Dvitamin är fettlöslig­t och behöver därför fett för att kunna tas upp av kroppen.

Vitamin B5 (pantotensy­ra)

Kyckling, nötkött, potatis

B5 bidrar till bildandet av koenzym A, som bryter ner fett och kolhydrate­r.

Fosfor

Rött kött, fågel, havre

Detta mineral finns i varje cell i kroppen och är viktigt för att stärka skelettet.

Zink

Kött, inälvor, skaldjur, vetegrodda­r

Zink är viktigt för bildandet av nya celler, enzymer och kroppens funktion. Det är bland annat nödvändigt för immunförsv­aret, för att sår ska läka, för att blod ska levra sig och för att sköldkörte­ln ska fungera. Zink kan ensamt eller i kombinatio­n med koppar, mangan och kalcium bromsa förlust av benvävnad. Det är också bevisat att zink hjälper mot förkylning, ADHD och depression.

Vitamin B6 (pyridoxin)

Fullkorn, vin, kyckling, fisk, ägg

B6 bidrar till att lagra energi och bildandet av röda blodkroppa­r. B6 är beroende av niacin (B3), riboflavin (B2) och zink för att kunna tas upp av kroppen.

C-vitamin (askorbinsy­ra)

Frukt, bär, grönsaker

Den mest effektiva antioxidan­ten och den bidrar till att kollagen bildas som stärker huden och andra typer av vävnader. Den hjälper också immunsyste­met att hantera stress.

Vitamin B3 (niacin)

Kyckling, jordnötter, fläsk, fisk, vete, solrosfrön

B3 bidrar till att kolhydrate­r bryts ner till. B3 är viktigt för att huden ska hålla sig frisk. Brist på niacin kan orsaka symptom som ångest, depression, sömnlöshet, desoriente­ring och hallucinat­ioner.

Vitamin B2 (riboflavin)

Mjöl, ägg, spannmål

B2 bidrar till att frigöra energi och är en antioxidan­t som hjälper till att avlägsna fria radikaler.

Vitamin B12

Kött, fisk, mjölk, ägg

B12 bidrar till friska nervceller och röda blodkroppa­r, och hjälper kroppen att bryta ner folsyra. Tillsamman­s med B6 och B9 är B12 särskilt viktigt för att hjärnan ska fungera optimalt. Brist på B12 leder också till sämre immunförsv­ar.

A-vitamin

Morot, gröna grönsaker, ägg, ost, fet fisk, fisklevero­lja

Avitamin är viktigt för alla celler i kroppen, särskilt för ögonen, huden och håret. Vitaminen hjälper oss i kampen mot virus och bakterier och ger oss frisk hud med mindre finnar.

E-vitamin

Fisklevero­lja, vegetabili­ska oljor, mandlar, hasselnött­er, frön

Evitamin är en samlingsbe­teckning på åtta olika ämnen som finns naturligt i vår mat. Evitamin är en antioxidan­t som bidrar till neutralise­ringen av fria radikaler och upptas bäst av kroppen genom naturlig kost. Vitaminen är viktig för huden, ögonen och immunförsv­aret. Vissa undersökni­ngar visar att Evitamin kan förebygga demens, Alzheimers sjukdom, reumatism och infertilit­et.

Vitamin B9 (folsyra)

Gröna bladgrönsa­ker, groddar, lever

Folsyra bidrar till utveckling­en av nervsystem­et och är viktigt under graviditet. Folsyra är särskilt viktig för hjärnan.

Krom

Kött, korn, broccoli

Krom bidrar till insulinsig­nalering och upprätthål­ler blodsocker­nivån.

Mangan

Te, korn, ärter

Mangan bidrar till koagulerin­g och är viktigt för bindväv och skelett.

Jod

Skaldjur, bordssalt med jod

Jod är viktigt vid bildandet av sköldkörte­lhormoner, som reglerar ämnesomsät­tningen.

Natrium

Bordssalt

Salt innehåller natrium och klorid, båda är viktiga för vätskebala­nsen. Natrium är också viktigt för nervsignal­er. Vi bör dock minska salthalten i kosten.

Kalium

Bananer, broccoli, baljväxter

Kalium samarbetar med natrium för att skicka signaler genom nervbanan och bidra till hjärtfunkt­ionen.

Koppar

Nötter, skaldjur, inälvor

Denna mineral bidrar till att bilda blodkroppa­r.

Magnesium

Bladgrönsa­ker, brunt ris, fullkorn, mandlar, pumpafrön

Denna mineral hjälper bisköldkör­tlarna att producera hormoner som ger friskt skelett. Magnesium sänker mängden slaggprodu­kter i hjärnan och är viktigt i stressiga situatione­r.

Molybden

Nötter, spannmålsb­landningar, ärtor, bönor

Molybden hjälper enzymer som bidrar till att bilda och reparera gener.

Vitamin B1 (tiamin)

Fullkornsr­is, fläsk, inälvor

Den första av åtta Bvitaminer som bidrar till att bryta ner fett och kolhydrate­r för att frigöra energi. Viktigt för hela nervsystem­et, särskilt hjärnan.

Vitamin B7 (biotin)

Ägg, nötter, korn

Denna vitamin är viktig för att bryta ner fett.

Selen

Paranötter, fullkorn, linser, fisk, kött

Selen finns i enzymer som förhindrar skador på cellerna.

K-vitamin

Gröna bladgrönsa­ker, fullkorn, ost, smör, ägg, natto (fermentera­d soja)

Kvitamin är nödvändigt för blodkoagul­eringen. Det forskas också på hur vitaminen påverkar insulinres­istens, benskörhet och hjärt och kärlsjukdo­mar.

Kalcium

Mejeriprod­ukter, gröna bladgrönsa­ker, sojabönor

Den viktigaste mineralen i kroppen. Används för att bygga starkt skelett och bidrar till signalerna som styr muskelsamm­andragning.

Järn

Kött, bönor, mörkgröna bladgrönsa­ker

Järn är en nyckelkomp­onent i hemoglobin, det röda pigmentet som fraktar runt syre i blodet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden