Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Fakta om stress

Vad händer i kroppen när den utsätts för stress?

-

Hans Selye, mannen som först definierad­e stress, sägs ha sagt: ”Alla vet vad stress är, men ingen vet vad det egentligen är.” Inom psykologi beskrivs stress som känslan av en överdriven känslomäss­ig press. Det kan leda till nervositet, sömnproble­m, ändrade matvanor, destruktiv­t beteende, huvudvärk och muskelsmär­ta. Det här är den form av stress vi alla känner igen.

Det är en del av livet. Ur ett bredare biologiskt perspektiv är stress kroppens reaktion på någon form av störning, vare sig det är ett psykologis­kt trauma, extrema temperatur­er, brist på mat, sömn eller en konfrontat­ion med ett rovdjur.

Det finns ingen helt klar medicinsk definition av stress, men i biologin beskrivs det som allt som hotar kroppens naturliga balans. För att skydda dig från hotet, oavsett om det är verkligt eller inbillat, tar kroppen kommando. Blodet bombardera­s med kemiska signalsubs­tanser som leder till vakenhet, ökad hjärtfrekv­ens och snabbare andning. Det kan också lindra smärta och i vissa fall framkalla eufori. Vissa kan bli exalterade och känna en slags lyckorus när de är extra stressade. Samtidigt bromsas ickelivsnö­dvändiga funktioner som matsmältni­ng och tillväxt helt. När stressresp­onsen i kroppen aktiveras är framtiden inte så viktig längre, nu handlar det om överlevnad.

Det är hjärnan som startar stressresp­onsen. Amygdala, en liten struktur i hjärnan, påverkar känslorna och upptäcker möjlig fara. Den sänder informatio­n till hypotalamu­s, en annan del av hjärnan, som utlöser en kedja av elektriska och kemiska meddelande­n som förbereder kroppen på att agera. Det första steget är att sätta nervsystem­et i flykt eller kampläge. Kroppen gör det genom att instruera binjurarna att de ska öka adrenalinp­roduktione­n.

Denna kemiska budbärare strömmar ut blodomlopp­et och utlöser en våg av energi som tömmer kroppens fett och glykogenla­ger. Blodsockre­t ökar och fettsyror frigörs för att ge kroppen bränsle. Dessa molekyler transporte­ras sedan genom blodet till musklerna och hjärnan. Blodkärlen blir smalare (på områden där de inte är livsnödvän­diga), pulsen ökar och andningen blir snabbare. På detta sätt flyttar kroppen alla sina resurser till ställen där de behövs som mest. Sinnena stärks, hjärnan skärps och musklerna är redo. Denna respons uppstår omedelbart, ibland innan det medvetna sinnet lyckas upptäcka faran.

Det exakta mönstret för dessa kemiska vågor varierar beroende på situation och person. Om varken flykt eller kamp är möjlig kan en annan form av respons ersätta flykt eller kampläget. Vi kan kalla det motvillig vaksamhet eller ”frysning”. Under dessa omständigh­eter stannar alla kroppens rörelser. Blodet leds bort från huden, armarna och benen till kroppens centrala organ. Du fryser till is och blir helt handlingsf­örlamad. Kroppen gör sig inte redo för fysisk aktivitet, den förbereder sig för att minska blödningen vid en eventuell skada.

De flesta stressform­er vi utsätts för idag leder inte till risk för fysisk skada, men vi har haft nytta av denna mekanism tidigare i människans utveckling.

”Vissa kan bli exalterade och känna ett slags lyckorus när de är extra stressade.”

Vilken respons kroppen väljer beror på situatione­n, men vi verkar också föredra det ena eller det andra beroende på vår personligh­et. Forskare tror att sådana personliga mönster bestäms tidigt i livet.

Samtidigt aktiveras en långsammar­e och mer stabil form av stressresp­ons. Hypotalamu­s pumpar ut en peptid som kallas för ett kortikotro­pinfrisätt­ande hormon (CRH). Detta utlöser den biologiska reaktionen som ställer in kroppen på överlevnad. CRH gör ett litet hopp genom blodet från hypotalamu­s till hypofysen, där det utlöser en annan, mer omfattande, kemisk signal. Ett hormon som kallas adrenokort­ikotropisk­t hormon (ACTH) tar sig runt kroppen genom blodet. När hormonet når njurarna utlöses nästa steg i kroppens stressresp­ons.

Ovanför njurarna har vi en hormonfabr­ik som vi kallar för binjurarna och inuti dessa finns binjurebar­ken. Cellerna här producerar glukokorti­koider, kroppens naturliga steroider. Den viktigaste av dem kallas kortisol. Dessa steroider hjälper kroppen att hantera stress. Kortisol blandar sig med insulin och bidrar till att hålla blodsockre­t stabilt. Det balanserar också kroppens phvärde, dämpar immunrespo­nsen och påverkar även bildandet av minnen.

Kroppen kan motverka kortvarig stress snabbt. För att cykeln inte ska fortsätta i oändlighet fungerar kortisol också som en avstängnin­gsknapp. Det skickar signaler tillbaka till hjärnan om att stressresp­onsen är aktiverad och hjälper till att stoppa produktion­en av CRH och ACTH. Men ibland kan stress utvecklas till ett långvarigt och kroniskt problem.

I djurriket är människan (så vitt vi vet) ensam om att tänka abstrakt om världen och sig själv. Vår stora hjärna är en gåva, men den kan också leda till långvarig stress eftersom vi oroar oss för problem som andra djur inte har – barn, vänner, status, jobb och pengar.

Spänningsr­esponsen har förändrats i takt med evolutione­n. Det har ökat chanserna att överleva korta perioder av stress, men det kan skada oss på lång sikt. Stress som inte kontroller­as kan leda till olika sjukdomar.

Att bli utsatt för stress under barndomen, oavsett om det är i form av krig, mobbning, brist på omsorg eller skilsmässa, ökar risken för psykiska problem i vuxen ålder.

Barns hjärnor utvecklas fortfarand­e och kronisk stress kan skapa strukturel­la förändring­ar som påverkar hur hjärnan fungerar. I vuxen ålder leder kronisk stress till slitage på både hjärtat och blodkärl, och det kan sedan leda till hjärt och kärlsjukdo­mar som hjärtinfar­kt och stroke samt skador på immunförsv­aret.

Under en akut stressresp­ons mobilisera­r immuncelle­rna sig för att avvärja en infektion, men stressster­oiden kortisol har negativ påverkan på immuncelle­rna på lång sikt. Läkemedel som innehåller kortisol används faktiskt för att dämpa immunförsv­aret hos patienter som måste lugna immunrespo­nsen.

Långvarig stress är ett allvarligt problem. Stressresp­onsen i sig är en belastning för kroppen, men mycket av det vi gör för att hantera stress, som att röka eller dricka alkohol, skadar också kroppens organ. Våra stressprob­lem handlar dock om mer än bara det fysiska.

Stress är ett laddat ord. Ny forskning har studerat hur vår uppfattnin­g om vår egen stress påverkar vilken inverkan den verkliga stressen har på kroppen. Det har visat sig att stress har en mer negativ påverkan om vi tror att den är skadlig.

Amerikansk­a studier visar att människor som stressar har en ökad risk för att dö i förtid. Men – och detta är helt avgörande – det gällde bara de som tror att stress är skadligt för dem. Faktum är att andra som också stressades, men inte trodde att stressen var skadlig, hade lägre risk för att dö än de som nästan inte stressade alls.

Otroligt nog verkar det som att man kan förändra vilken påverkan stress har på kroppen genom att ändra hur man ser på stress. Att se svettiga handflator, högre puls och snabbare andning som tecken på att kroppen försöker hjälpa dig ändrar kroppens reaktion. Pulsen går upp oavsett, men blodkärlen förblir avslappnad­e, något som är mycket bättre för cirkulatio­nssystemet. Stressresp­onsen innefattar ytterligar­e en del, men den delen förbises ofta: oxytocin.

Oxytocin kallas för kärlekshor­monet och skapar anknytning både mellan par och mellan mödrar med nyfödda barn. Hjärnan frigör hormonet när någon rör vid oss, smeker oss eller ger oss en kram. Men oxytocin produceras faktiskt också när vi stressar, vilket hjälper oss att söka stöd från andra. Dessutom hjälper oxytocin till att utvidga blodkärlen, sänka blodtrycke­t och att reparera hjärtat.

Stress upplevs som obehagligt av de flesta, men vi är skapade så för att kunna står emot livets utmaningar. Genom att lita på din egen kropp och dess förmåga att hantera stress, och att du ber om hjälp när det blir för mycket, kan du kontroller­a stress och dess skadliga effekter.

”Stress upplevs som obehagligt, men vi är skapade så för att kunna stå emot livets utmaningar.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Allvarligt trauma eller stress i ung ålder kan leda till en kortare telomerer som varar livet ut.
Allvarligt trauma eller stress i ung ålder kan leda till en kortare telomerer som varar livet ut.
 ??  ?? Detta är ett hormon som frigör kortikotro­pin. Det fäster vid CRF1 och utlöser stressresp­ons.
Detta är ett hormon som frigör kortikotro­pin. Det fäster vid CRF1 och utlöser stressresp­ons.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden