Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Så kan hjärtinfar­kt förebyggas

Det finns flera olika riskfaktor­er för hjärt och kärlsjukdo­mar, och din livsstil spelar stor roll. Du kan minska riskerna genom att ändra din livsstil: rör på dig mer, ät nyttigare, drick mindre alkohol och rök inte.

-

FYSISK AKTIVITET

Fysisk aktivitet är något av det viktigaste för att förhindra hjärt- och kärlsjukdo­mar. Fysisk aktivitet minskar riskfaktor­er som högt blodtryck, högt kolesterol, stress och övervikt. Om du håller dig måttligt aktiv är risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdo­mar 50 procent lägre. För vuxna räcker en halvtimmes motion om dagen, medan barn och ungdomar bör röra på sig i minst en timme. Tre gånger i veckan bör aktivitete­n vara högintensi­v för att träna skelettet och öka muskelstyr­kan. Detta kan vara lek, fotboll, handboll, basket, cykling, raska promenader eller hopprep.

KOLL PÅ KOSTEN

En hälsosam kost handlar inte om att bli smal. Att äta rätt har positiv inverkan på kroppen och gör den sundare. Att det är också blir enklare att gå ner några kilo är en trevlig bonus.

Du är på god väg om du äter en varierad kost med olika grönsaker till varje måltid samt fisk två gånger i veckan. Tallriksmo­dellen är en bra riktlinje. En tredjedel av tallriken ska bestå av grönsaker, frukt eller bär, en tredjedel av grova spannmålsp­rodukter som potatis, fullkornsr­is eller fullkornsp­asta och en tredjedel av kött, fisk eller ägg. Tallriksmo­dellen kan appliceras på alla måltider – frukost, lunch och middag.

Det är viktigt att undvika diabetes typ 2, som är en betydande riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdo­mar. 3–5 gånger fler diabetiker dör av hjärt- och kärlsjukdo­mar än personer utan diabetes. Risken är särskilt hög för kvinnor med diabetes. Både fetma och brist på fysisk aktivitet kan vara orsaker till diabetes typ 2.

ÄT MINDRE SALT

De flesta människor äter mer salt än de behöver. Vissa äter faktiskt dubbelt så mycket salt än det rekommende­rade dagliga intaget på fem gram. De flesta skulle må bra av att äta mindre salt, men det är särskilt viktigt för personer med högt blodtryck.

Färdigmat och snabbmat innehåller mycket dolt salt. Köttfärs, korv, pålägg, färdiglaga­de fiskrätter, bröd, ost, konserver och färdiga soppor hör till de största bovarna. Flera livsmedels­producente­r försöker minska salthalten i sina livsmedel, men de flesta av oss borde använda mindre salt i maten. Det är hälsosamma­re att smaksätta maten med andra kryddor och örter.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden