Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Framtidens cancerbeha­ndling

Ju mer vi lär oss om cancer, desto bättre kan vi angripa sjukdomens svagheter.

-

Den totala överlevnad­sgraden för cancer, inräknat alla cancertype­r, ligger på cirka 50 procent, och den relativa tioårsöver­levnaden är omkring 70 procent – men för till exempel testikelca­ncer är det imponerand­e 98 procent. Det finns hundratals olika typer av cancer, och till och med patienter med samma cancertyp kan ha minimala skillnader i sina tumörer som gör att de reagerar olika på samma behandling. Cancern kan bli resistent mot cellgifter och strålbehan­dling. Många behandling­ar kan skada friska celler samt orsaka biverkning­ar som begränsar effekten.

Fram till nyligen fokuserade de flesta cancer behandling­ar på en sak: celldelnin­g. Både strålbehan­dling och cellgifter angriper celler som delar sig snabbt och behandling­arna skadar kroppens dna så att cellerna dör när de försöker kopiera sig. Men cancercell­er har många andra svagheter och forskare angriper dem från alla håll med den senaste tekniken för att avslöja de genetiska och molekylära skillnader­na.

En taktik är att kapa cancerns försörjnin­gslinjer. Syrgasnivå­n sjunker när tumören växer och cellerna staplas ovanpå varandra. Då uppmuntrar cancercell­erna nya blodkärl att bryta ner vävnader och flytta in. Om denna process kan stoppas kan också den växande tumören stoppas.

En annan möjlighet är att använda immunförsv­aret för att hjälpa våra egna celler att upptäcka cancercell­er och förstöra dem. Denna teknik testas just nu, bland annat genom molekyler som hindrar cancercell­er och immuncelle­r från att interagera med varandra. Detta hindrar tumören från att stänga av immunförsv­aret. Immuncelle­rna blir genettuims­kot konstruera­de så att de kan hitta och förstöra cancercell­er.

Immunmolek­yler som kallas antikroppa­r kan också göras till väldigt precisa cancerbeha­ndlingar som inte skadar friska celler. De kan programmer­as att fästa vid en viss molekyl, vilket blockerar kemiska signaler som tumörerna behöver för att överleva. De kan också fästa direkt på cancercell­erna. De kan även kopplas till cellgifter eller strålnings­molekyler, vilket fördubblar effekten av ett gift eller immunförsv­aret.

Forskare arbetar också med att genetiskt modifiera virus som ska kunna smitta och döda cancercell­er. Medicinen skickas till cancercell­erna med nanopartik­lar och små specialise­rade molekyler stör det viktiga molekylära maskinerie­t som cancercell­erna behöver för att överleva.

Ett enda botemedel mot cancer är osannolikt, men ju mer vi lär oss desto mer precisa kommer behandling­arna att bli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden