Temaserien Vetenskap: Kroppen vol. 4

Storlek

Omgivninga­rna kan dölja sakers egentliga storlek.

-

När du tittar på två objekt bredvid varandra är du förmodlige­n ganska säker på om de är lika stora eller om den ena är större än den andra. Det finns dock vissa optiska illusioner som kan bevisa att du inte ser rätt. Detta beror på att hjärnan ofta avgör storlek baserat på närliggand­e objekt och kan därför lätt luras av omgivninge­n.

Ta till exempel Ebbinghaus illusion uppe till höger på denna sida. Många skulle säga att den orangea pricken till höger är större än den till vänster – men de är faktiskt lika stora. Hjärnan bedömer hur stora de orangea prickarna är genom att titta på de blå prickarna. Eftersom de blå prickarna till vänster är större ser den orangea pricken till vänster mindre ut än den högra.

Omgivninge­n kan också påverka hur hjärnan uppfattar djup. Ett objekt kan verka närmare eller längre bort än det faktiskt är. Detta i sin tur kan påverka hur vi uppfattar storlek, som i Ponzos illusion till höger. Det är detta som gör att månen ser större ut när den är nära horisonten.

 ??  ??
 ??  ?? Ebbinghaus illusion visar hur omgivninge­n påverkar hur vi uppfattar storlek.
Ebbinghaus illusion visar hur omgivninge­n påverkar hur vi uppfattar storlek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden