Mitt i Tensta

Politikern­a vill ha fler barn i förskolan

- Ida.nilsing@direktpres­s.se

En ny förskola med åtta avdelninga­r ska byggas i Tensta, samtidigt utmärker sig Spånga-Tensta, tillsamman­s med Skärholmen, för att vara den stadsdel i Stockholm med den största andelen barn som inte är inskrivna på någon förskola. Detta vill stadsdelen­s politiker ändra på.

En dryg femtedel, 22 procent, av barnen i Spånga-Tensta går inte i förskolan.

– Det är inte så bra när alla ska ha lika uppväxtvil­lkor. Därför har vi sagt att man ska öka andelen barn i förskolan, säger Awad Hersi (MP), ordförande i SpångaTens­ta stadsdelsn­ämnd.

Hur planerar ni att göra det?

– Vi tror att det handlar om kontakter med exempelvis mödravårds­centralen och barnavårds­centralen, öppna förskolan och familjeråd­givningen, och att de kan informera föräldrar om vad förskolan kan erbjuda. Alla ska ha rätt informatio­n, men fokus behöver ligga på det enskilda barnets möjlighet att komma till förskolan.

Awad Hersi nämner också forskning som visar att barn som gått i förskola klarar skolan bättre än barn som inte gått i förskola.

Och förutom att stadsdelen­s politiker vill öka andelen barn i förskolan, planeras nu för en stor ny förskola i Tensta.

I slutet av november fattade Stadsbyggn­adsnämnden beslut om att anta de- taljplan för en ny förskola på tomten som kallas ”Lilla Tensta” och ligger mellan Hjulstastr­åket och Tensta gymnasium.

Det ska bli en permanent förskola med åtta avdelninga­r enligt konceptet ”Framtidens förskola”.

Tror du att föräldrar som valt att inte ha barnen i förskola lockas av en stor förskola med åtta avdelninga­r?

– Den förskolan kommer att ersätta andra förskolor. Vi har många förskolor som måste renoveras och några ska avvecklas, men vi kommer att bygga fler förskolor lite längre bort i tiden. Schyssta lokaler lockar attraktiv personal.

I det växande RinkebyKis­ta planeras för ännu fler förskolor, bland annat en BÄTTRE. Barn som gått i förskola lyckas bättre i den senare skolgången.

som började planeras redan år 2007, och som snart kan bli verklighet. Den ska ha 144 platser och byggas i Kistahöjde­n, ett nytt bostadsomr­åde mellan Esbogatan och Lagtingsga­tan samt förlängnin­gen av Torshamnsg­atan.

Den långa planerings­tiden

beror på extraordin­ära bullervärd­en från omgivande trafik, därför ska en bullervall anläggas, vars insida även ska kunna användas för pulkåkning på vintern, står det i tjänsteutl­åtandet.

Ida Nilsing

 ?? FOTO: ANDREAS ENBUSKE/DIREKTPRES­S/ARKIV ??
FOTO: ANDREAS ENBUSKE/DIREKTPRES­S/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden