Mitt i Tensta

Nya villkor bekymrar handlarna i Husby, som får mindre lokaler och högre hyror när centrumet byggs om. – Höjer de hyrorna så måste vi höja priserna och redan i dag har vi svårt att klara av konkurrens­en från kringligga­nde köpcentrum, säger Salam Kurda, o

-

Husby centrum ska byggas om och just nu pågår förhandlin­gar mellan Svenska bostäder och handlarna. Tidningen har pratat med flera handlare som uppger att de känner sig oroliga för framtiden, att butiksytan blir mindre och hyran högre.

– Vi har problem, men vi har ingen makt, säger en av dem.

Finns det en gräns för vilken hyra du klarar?

– Vad ska man göra? Man måste ju äta.

Salam Kurda är ordförande i företagarf­öreningen, en förening vars syfte är att marknadsfö­ra Husby centrum. Han är väl bekant med situatione­n.

– Allt kostar. Det är inte gratis att bygga om ett centrum, men området tilllåter inte att man höjer hyran hur mycket som helst. Situatione­n oroar företagarn­a, men oro hjälper inte. Man måste ha dialog.

Han önskar att Svenska bostäder skulle hjälpa dem genom att betala en jurist eller en konsult för att titta på de nya avtalen.

– Småföretag­are har inte råd att anlita en jurist, så jag hade önskat att de hade hjälpt oss med en jurist eller konsult som kan gå igenom avtalen och hjälpa till med rådgivning under och efter bygget.

Helen Larsson är kommunikat­ör på Svenska bostäder.

– När vi renoverar så kommer de att få högre hyror, men jag tycker inte att de ska vara oroliga. Vi träffar varje enskilt företag och går igenom deras situation och alla som är i Husby i dag kommer att beredas plats i det nya centrumet. Vi kan exempelvis erbjuda lagermöjli­gheter på annat håll, så att man inte behöver ha lagret i affären, säger hon.

Förslaget om att Svenska bostäder ska ta in en konsult tror hon inte på.

– Det blir konstigt om vi tar in en konsult, i så fall borde de göra det via sin företagarf­örening. Det finns andra organisati­oner som kan hjälpa småföretag­are, som exempelvis ALMI. Det blir fel om vi gör det, säger Helen Larsson.

Men hon säger också att handlarna behöver bli bättre på att erbjuda det Husbyborna vill ha.

– Jag skulle önska att de blev lite bättre handlare, att butikerna speglade människorn­a som bor i Husby bättre och att de nischade sig mer och sålde sådant som inte finns någon annanstans, säger Helen Larsson.

Ida Nilsing

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden