Mitt i Tensta

NATIONALSÅ­NG REGGAE MÅNGFALD

Det är en kampanj och en låt, det är korta filmer om rasism och snart är det en musikvideo. Men allt pekar i samma riktning: mot att Sverige är ett land som består av folk från olika nationer, och utvecklas tack vare mångfalden.

- Ida Nilsing

Du gamla du fria du fjällhöga nord”, musiken strömmar ur högtalarna, låten går på repeat och på scenen förbereder sig musikerna för att spela in. Trots att killen som ska filma är sen, rullar kamerorna ändå. I ”The Voice of Tensta” finns fler som kan rycka in när det krisar.

– Vi tar en till med rörlig kamera, stilla musikvideo­s är tråkiga. Med den gamla nationalså­ngen kanske det funkar, men inte med den här. Här måste det röra på sig, säger Alex ”Flimpoman” Ngabo, initiativt­agare till projektet att göra en hiphop/ reggae-version av nationalså­ngen.

Det är hans låt, featuring Faith Ngabo och Nation. På scen finns också musikerna Håkan Granat som jobbar på Studiefräm­jandet, vilka tillhandah­åller lokalen, och Mats ”Mabbe” Dahlberg. Bakom initiative­t står The Voice of Tensta, men det började med en idé från Alex Flimpoman Ngabo om att spela in den svenska nationalså­ngen. Nu har det vuxit till en hel kampanj.

Varje vecka släpper The Voice of Tensta, via sin hemsida, korta filmklipp där olika personer får frågan ”Vad tycker du om rasism”? och svarar saker som: ”Det är hat i onödan”.

– Det handlar om att se vad folk ser och att få perspektiv från olika personer, säger Moses Ngabo, The Voice of Tensta.

Dessutom trycker de affischer och en broschyr som ska delas ut. Men syftet är också att sprida och bredda svensk kultur och få fler att känna att nationalså­ngen är deras.

– Det är jättemånga som inte kan den, säger Jeanette Ngabo.

Kampanjen kommer i en tid då många upplever att rasismen och polariseri­ngen ökar.

– Rasismen har ökat, nu vill vi lyfta upp frågan och starta en diskussion, säger Jeanette Ngabo.

Mångfald tar sig flera olika uttryck i deras arbete, ett exempel är att de samlat musiker från olika genrer och att olika människor i olika miljöer kommer att synas i videon.

– Vi vill visa att Sverige är ett land som består av folk från olika nationer, att Sverige utvecklas tack vare mångfalden, säger Alex Flimpoman Ngabo.

Och hans version av nationalså­ngen har tagits väl emot hos de andra musikerna.

– Jag tror att den här låten kommer att bli något, säger Faith Ngabo.

– Jag älskar den! säger Nation.

Mats ”Mabbe” Dahlberg blev inringd samma dag och var inte sedan tidigare bekant med den här versionen av nationalså­ngen.

– Texten har jag hört, i alla fall refrängen, säger han. Så, vad tycker du? – Den är ball! Videon planeras att släppas före jul.

 ?? FOTO: IDA NILSING ??
FOTO: IDA NILSING
 ?? FOTO: IDA NILSING ?? MUSIKER. Musiker från olika genrer deltar i ”Du gamla du fria”-videon. Låt och idé kommer från Alex Flimpoman Ngabo (till vänster).
FOTO: IDA NILSING MUSIKER. Musiker från olika genrer deltar i ”Du gamla du fria”-videon. Låt och idé kommer från Alex Flimpoman Ngabo (till vänster).
 ??  ?? SAMSPEL. Alex Flimpoman Ngabo tillsamman­s med inhoppande musikern Mats Dabbe Dahlberg.
SAMSPEL. Alex Flimpoman Ngabo tillsamman­s med inhoppande musikern Mats Dabbe Dahlberg.
 ??  ?? VÄNTAN. En videoinspe­lning brukar också betyda en del väntan. Så också här.
VÄNTAN. En videoinspe­lning brukar också betyda en del väntan. Så också här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden