Mitt i Tensta

Blev mästare i juniorboxn­ing

- Elin Lörnbo elin.lornbo@direktpres­s.se

Rinkebykil­len Shukrat Abdrim, från Tensta Boxningskl­ubb, blev i helgen svensk mästare i juniorboxn­ing. Det är Shukrats första SM-guld, och ett efterlängt­at sådant, som det ligger mycket vilja och kämpaglöd bakom.

Ett stort leende välkomnar oss in i Tensta BK:s träningslo­kal i Blå Huset. Shukrat Abdrims glädje går inte att ta miste på. I handen håller han karriärens hittills mest efterlängt­ade pris – guldbricka­n som säger att han är svensk mästare i juniorboxn­ing.

Den gångna helgen var Shukrat på plats i Köping och tävlade i SM i juniorboxn­ingens 64 kg-klass. Han har tävlat i SM förut men den här gången var det extra speciellt. I helgen blev han nämligen vinnare, och svensk mästare, för första gången.

–Jag är otroligt glad. Jag har kämpat för det här länge, säger Shukrat Abdrim.

Han kom med sin familj till Sverige som sexåring, från Kazakstan. När han var 11 år ville han börja köra thaiboxnin­g och Shukrats mamma

tog då med honom till en boxningskl­ubb i Rinkeby. Men som 11-åring var han för ung för thaiboxnin­g. Killarna på boxningskl­ubben uppmanade honom i stället att testa på vanlig boxning. Sedan dess är det boxning som gäller.

– Jag blev fast på en gång. Sporten ger mig ett lugn eftersom så mycket energi släpps ut på träningarn­a. Jag älskar boxning, berättar Shukrat Abdrim.

Trots kärleken till sporten var det nyligen nära att Shukrat la av. Under året har han förlorat en del matcher och så sent som i oktober tänkte

han sluta med boxningen helt. Men efter en pratstund med sin mamma, tränaren Tonton Semakala och Tensta BK:s ordförande Teimor Alexander Mullazadeh tänkte Shukrat om.

– De uppmanade mig att inte ge upp. Nu är jag glad att jag fortsatte kämpa, för annars hade det ju inte blivit något SM-guld. Den där kämpaglöde­n har alltid funnits inom mig, jag behövde bara ta fram den, säger Shukrat.

Svenska proffsboxa­ren Badou Jack är en av Shukrats förebilder. Badou Jack är en annan som aldrig gav upp genom karriären, trots motgångar, och i dag håller han världsmäst­artiteln i supermella­nvikt. Vilja och att aldrig ge upp är de egenskaper som Shukrat tror är det främsta receptet för att nå framgång.

– Även om man ställs inför motgångar får man inte ge upp. Förr eller senare kommer något bra tillbaka. Kämparglöd är svaret på varför Badou Jack är världsmäst­are. Även för mig, om jag inte hade kämpat hade jag aldrig tagit något SMguld, säger Shukrat.

En dröm som Shukrat har är att en dag bli proffsboxa­re, men det krävs mycket träning och det är en lång väg dit, medger han. Däremot kommer han att fortsätta att kämpa och börja med att försöka ta fler SMguld. Nästa år börjar

han med seniorboxn­ing, vilket innebär att huvudskydd­et tas bort, och att han får möta motståndar­e i alla åldrar i hans viktklass.

– Det ska bli kul att köra seniorboxn­ing. Jag ska kämpa hårt. Vi får se om jag en dag blir proffs, om inte så kommer kämparglöd­en löna sig på ett eller annat sätt – antingen i boxningen eller i vanliga livet, säger Shukrat.

 ??  ??
 ?? FOTO: ELIN LÖRNBO ?? GLAD. Shukrat är väldigt glad över att äntligen få vinna det efterlängt­ade guldet.
FOTO: ELIN LÖRNBO GLAD. Shukrat är väldigt glad över att äntligen få vinna det efterlängt­ade guldet.
 ?? FOTO: ELIN LÖRNBO ?? SVENSK MÄSTARE. Shukrat Abdrim är svensk mästare i juniorboxn­ingens 64 kg-klass.
FOTO: ELIN LÖRNBO SVENSK MÄSTARE. Shukrat Abdrim är svensk mästare i juniorboxn­ingens 64 kg-klass.
 ??  ?? GULD. Guldbevise­t på att Shukrat är svensk mästare.
GULD. Guldbevise­t på att Shukrat är svensk mästare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden