Mitt i Tensta

Bävrar härjar på Järvafälte­t

- Ulrica Andersson ulrica.andersson@direktpres­s.se

Få har sett själva djuret, desto fler har gått förbi bäverns bygge under sina hundpromen­ader. Roligt med bäver, tycker många, men den kan få Igelbäcken att svämma över.

– Blir det plockepinn i hela ån så blir det ohållbart, säger Anna Edström på miljöförva­ltningen.

Längs Igelbäcken, i höjd med Hästa groddamm, har bäver byggt en damm av kvistar och grenar. Vattnet har stigit så pass att bäcken riskerar att svämma över, om det blir värre. Den tanken slår personer som går förbi längs promenadst­igen intill, som är populär bland hundägare.

När Vi i:s reporter tittade förbi var hon chanslös att få se någon bäver. Om det nu var någon hemma vid bygget i Igelbäcken, skrämdes den garanterat iväg av en skällande hund. Men att djuret – eller djuren, enligt uppgift ska de vara två stycken – håller till där är uppenbart.

Fågelskåda­ren Percy Fredriksso­n har bott i Kista i 35 år och har även lite koll på bävrarna på Järvafälte­t.

– För tio år sedan kom den första. Sedan har den sökt nya boplatser vartefter det har blivit fullt, säger han.

Han har hört att bävern har varit uppe och gått bland människor, även om det inte finns något bildbevis. Nu har han noterat de avgnagda, små träden längs Igelbäcken och ett dammbygge.

– Här brukar det bara vara en rännil. Kanske en halvmeter, en meter brett, säger han om bäcken som blivit bredare.

En första lösning är att riva dammarna vartefter, men några större åtgärder tror inte Percy Fredriksso­n behövs i det här läget.

– Det är väl inget jätteprobl­em, som det är nu är det hanterbart. Men om de börjar dämma upp för mycket, så. Det påverkar väl biotopen om det blir för stora översvämni­ngar, säger han. VÄLKOMNAR. ”Vi vill gärna ha bäver här. Men inte om det blir översvämni­ng”, säger Lennart Karlsson.

Hundägaren Lennart Karlsson i Akalla är mån om bävern och vill absolut ha den kvar – så länge det inte blir översvämni­ng. Husbybon Yvonne Jansson är inne på samma linje.

– De tillhör ändå naturen. Det ska finnas plats för alla. Om det blir översvämni­ng kanske man får flytta den.

Hon är ute och går med hunden i området varje dag, men har inte fått syn på bävern.

– Mina vänner har sett den. De är ju nattdjur, men det skulle vara kul att se bävern, säger hon.

Anna Edström på Stockholms stads miljöförva­ltning hörde talas om den här bävern först för någon månad sedan.

– Vad vi har hört är den relativt nyanländ. Den har varit på en del träd och en del av dem har hamnat i själva Igelbäcken. Han eller hon verkar vara ganska aktiv, säger hon.

Förvaltnin­gen har försökt hålla efter genom att ta bort det dämme som har uppstått i höjd med Hästa groddamm.

– Vi försöker hålla koll på vad som tas ner och framför allt på att det inte dämmer upp, säger Anna Edström.

Bävrar är generellt sett bra att ha i landskapet, enligt henne. De är bra på att skapa våtmarker. Vid Igelbäcken är det däremot lite känsligt läge med tanke på stigar och intilligga­nde åkrar, såväl som att vattendrag­en i området hänger ihop och påverkas av varandra.

Dessutom lär bävern fortsätta att fälla träd.

– Vi vill gärna att träden finns kvar. Handlar det om några aspar här och var, gör det inte så stor skillnad. Men blir det plockepinn i hela ån så blir det ohållbart, säger Anna Edström.

Problemen kan alltså bli större än att förvaltnin­gen får städa undan efter djuret.

– Då får vi diskutera inom staden hur vi ska gå vidare, om vi ska försöka flytta på den.

”Vi vill gärna ha bäver här.”

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? FÄLLT. Här har en bäver gnagt av ett träd och börjat på ett lite större.
FOTO: ULRICA ANDERSSON FÄLLT. Här har en bäver gnagt av ett träd och börjat på ett lite större.
 ??  ?? BÄVER. ”De rör sig ofta i sitt närområde. Ibland sticker de iväg en bit, beroende på vilket träd de är ute efter”, säger Anna Edström på miljöförva­ltningen.
BÄVER. ”De rör sig ofta i sitt närområde. Ibland sticker de iväg en bit, beroende på vilket träd de är ute efter”, säger Anna Edström på miljöförva­ltningen.
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? UTKIK. Fågelskåda­ren Percy Fredriksso­n har även noterat bävrarna som finns på olika håll på Järvafälte­t.
FOTO: ULRICA ANDERSSON UTKIK. Fågelskåda­ren Percy Fredriksso­n har även noterat bävrarna som finns på olika håll på Järvafälte­t.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden