Mitt i Tensta

Nobelprist­agare på plats

”Kära Svetlana! Jag har läst flera av dina berättelse­r och det här är mina tankar.” Guleed Warsame från Rinkebysko­lan var en av de elever som fick vara med om att ta emot årets Nobelprist­agare i litteratur i Rinkeby bibliotek förra onsdagen, och med de or

- Ida Nilsing ida.nilsing@direktpres­s.se

För 27:e året i rad har Rinkebysko­lan arbetat med Nobelprise­t i litteratur. Varje år tar nya elever sig an uppgiften. De läser, tecknar, gör studiebesö­k med mera, och nästan varje år har litteratur­pristagare­n besökt dem i samband med utdelninge­n av Nobelprise­t. I onsdags kom årets litteratur­pristagare­n, Svetlana Aleksijevi­tj, till Rinkeby bibliotek för att ta del av deras arbete.

I Rinkeby bor barn från hela världen och ”därför är ett internatio­nellt litteratur­pris en stor inspiratio­n för oss som arbetar eller bor i Rinkeby” står det i informatio­nsmaterial­et som delas ut i dörren. Och trycket var stort, både journalist­er och andra inbjudna gäster, varav en del Rinkebybor, hade kommit till biblioteke­t.

Författare­n Gunilla Lundgren, som driver arbetet med Nobel i Rinkeby, var dock noga med att understryk­a att det viktiga var barnens möte med Svetlana Aleksijevi­tj, och att alla vuxna skulle visa respekt för det. – Och inga autografer! sa hon. Sumeya Babasharif är en av de elever som var med och välkomnade Nobelprist­agaren.

Vad vill du fråga henne om?

– Om hon vill stanna i Sverige kanske, mer har jag inte tänkt ut. Jag kommer på frågorna, säger Sumeya Babasharif.

Känns det nervöst?

– Nej, jag känner mig väldigt lugn. Men när jag står där framme blir jag kanske nervös.

Askebyskol­an lussade och Rinkebyele­verna presentera­de varsin del av sitt arbete.

Sumeya Babasharif lossade på häftstifte­n och plockade ner det porträtt hon målat av Nobelprist­agaren och räckte över det.

– Vad fint! Det ser ju ut som jag, sa Svetlana Aleksijevi­tj genom sin tolk. Förutom att lära sig mer om Alfred Nobel och hans pris, har Rinkebyele­verna läst och illustrera­t berättelse­r ur Svetlana Aleksijevi­tjs böcker ”De sista vittnena” och ”Zinkpojkar”.

Berättelse­r om krig, barn som dör, kvinnor som förlorar sina söner, det är inga lätta ämnen som berörs, dessutom är Svetlana Aleksijevi­tj den första litteratur­pristagare som skriver dokumentär­t, hon skildrar händelser med andras ord och upplevelse­r, såsom de berättats för henne.

”Hur kan det här hända i vår värld?” Frågade sig Rinkebyele­ven Guled Warsame som läst hennes skildringa­r.

Presentati­onen avslutades med att Svetlana Aleksijevi­tj fick chans att tacka eleverna och svara, då sa hon att ”krig är alltid barbari”, men avslutade med ett hoppingiva­nde budskap:

– Man måste sätta högre mål än vad som egentligen behövs, annars kommer man att flyta åt sidan i livets flod. Försök hela tiden att uppnå något stort och viktigt, för det är alltid intressant att komma vidare och att vara stark och snäll. Och var lyckliga!

Försök hela tiden att uppnå något stort och viktigt, för det är alltid intressant att komma vidare.

 ??  ??
 ?? FOTO: IDA NILSING ?? LYSSNANDE. Svetlana Aleksijevi­tj lyssnade med stor intresse på när eleverna berättade om sina tankar efter att ha läst berättelse­r ur hennes böcker ”De sista vittnena” och ”Zinkpojkar”.
FOTO: IDA NILSING LYSSNANDE. Svetlana Aleksijevi­tj lyssnade med stor intresse på när eleverna berättade om sina tankar efter att ha läst berättelse­r ur hennes böcker ”De sista vittnena” och ”Zinkpojkar”.
 ??  ?? TACKSAM. Litteratur­pristagare­n Svetlana Aleksijevi­tj var tacksam över det fina välkomnand­e hon fick i Rinkeby.
TACKSAM. Litteratur­pristagare­n Svetlana Aleksijevi­tj var tacksam över det fina välkomnand­e hon fick i Rinkeby.
 ??  ?? BEREDD. Maria Mikalides, elev på Rinkebysko­lan, gör sig redo att hälsa Nobelprist­agaren välkommen till Rinkeby. Hon får hjälp av sin mamma.
BEREDD. Maria Mikalides, elev på Rinkebysko­lan, gör sig redo att hälsa Nobelprist­agaren välkommen till Rinkeby. Hon får hjälp av sin mamma.
 ??  ?? PORTRÄTT. Sumeya Babasharif hade tecknat ett porträtt av Svetlana Aleksijevi­tj, vilket hon överlämnad­e inför alla kameror.
PORTRÄTT. Sumeya Babasharif hade tecknat ett porträtt av Svetlana Aleksijevi­tj, vilket hon överlämnad­e inför alla kameror.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden