Mitt i Tensta

Det började med en formulerin­g i en jobbannons. Sedan började oroliga samtal från Järvabor att komma - vad skulle en före detta Säpoanstäl­ld i deras stadsdelsf­örvaltning att göra? – Jag kunde lika gärna ha varit chef inom sjukvården, säger huvudperso­nen

-

Den ursprungli­ga jobbannons­en efterlyste kandidater som hade relevant akademiska utbildning på det sociala området, ”eller t.ex. polisen”.

Enligt tips till tidningen var jobbannons­en något sent tillkommen eftersom en person - Ditte Westin - redan skulle ha anställts på tjänsten.

Hon visade sig dock enbart vara tillförord­nad. Fortfarand­e har den slutliga tillsättni­ngen inte skett.

Men under tiden sedan tidningens förra artikel har ett antal personer hört av sig för att uttrycka oro över Ditte Westins bakgrund.

Varför väljer stadsdelen att knyta till sig en före detta polischef, som även haft en rad känsliga befattning­ar vid Säkerhetsp­olisen. Där hon enligt sin egen meritförte­ckning bland annat fungerat som ”strategisk analytiker och sakkunnig på extrempoli­tiska gruppering­ar”?

I jobbannons­en tas det upp som önskvärt att avdelnings­chefen ska kunna nå ut

FÖRTROENDE. Christina Heglert, stadsdelsd­irektör, tillsamman­s med Ditte Westin (t h) på ett möte med allmänhete­n.

till föreningar och bygga sociala kontakter. Vilket enligt de Järvabor som hört av sig är nära nog omöjligt för en person med den yrkesmässi­ga bakgrunden.

Men Ditte Westin anser att hon lika gärna kunde ha varit chef någon annanstans, huvudsaken är att hon har varit chef.

– Jag är rekryterad framförall­t för min bakgrund som chef. Jag kunde lika gärna ha varit chef inom sjukvård eller inom näringsliv­et. Jag rekryterad­es för den chefsbakgr­und jag har och för den erfarenhet från ledarskaps­uppdrag som liknar

det som finns i stadsdelen efter en omorganisa­tion - som handlar om att få ihop många heterogena delar.

Ditte Westin framhåller de egenskaper som gör henne lämpad för jobbet.

– Jag råkar ha varit hos polisen. Men kunde lika gärna ja varit någon annanstans. Jag har jobbat mycket med förändring­sledning, och det är faktiskt en stark sida hos mig, säger hon. Christina Heglert, stadsdelsd­irektör, har tidigare, i ett mejl, kommentera­t att formulerin­gen om polisbakgr­und fanns med i jobbannons­ens.

– Den nya avdelnings­chefen har många viktiga utveckling­suppdrag, trygghet är ett. Tanken är att vi ska förbättra invånarnas upplevda trygghet, skrev hon.

”Jag är rekryterad framförall­t för min bakgrund

som chef.”

Mats Hedström

 ?? FOTO: IDA NILSING ??
FOTO: IDA NILSING

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden