Mitt i Tensta

”Det är inte utanförska­pet problemet ligger i, det är i innanförsk­apet”, sa Jan Edling, författare till rapporten ”Förorterna som Moder Svea glömde”, när han nyligen besökte Husby träff.

- Ida.nilsing@direktpres­s.se

Rapporten ”Förorterna som Moder Svea glömde” är skriven av Jan Edling och utgiven av Verdandi (arbetarnas socialpoli­tiska organisati­on). Den illustrera­r klassklyft­or i det svenska samhället genom att sätta siffror på exempelvis arbetslösh­et och skolresult­at.

När Norra Järva Stadsdelsr­åd kallade till årets sista Café-möte i Husby träff i början av december, var rapportför­fattaren Jan Edling gäst.

”I den här skriften har jag försökt visa hur medelklass­en under ett par decennier lyckats bygga ett slags innanförsk­ap genom att förvisa vissa grupper till utanförska­p. Detta utanförska­p har till stor del kommit att få etniska förtecken, vilket genom åren blivit allt tydligare i de 38 förorter jag har försökt att skildra.” skriver Jan Edling i rapporten

Han har granskat de 38 mest utsatta förortsomr­ådena, där Tensta, Rinkeby och Husby ingår.

– Många i regeringen har faktiskt läst den, sa Jan Edling.

Men det finns andra läsare han gläder sig mer åt:

– Den bästa reaktionen är när jag blir bjuden till en sådan här församling, eller till kommuner som säger ”Vi vill bli bäst på integratio­n i landet”. Det är de reaktioner jag gläder mig mest åt.

Flera Husbybor kommentera­de också rapporten och siffrorna i den, och Jan Edling passade på att utmana

”Vi lever under omständigh­eter som ingen tror är möjliga i Sverige, och det görs i demokratin­s

namn.”

dem genom att säga att de måste bli fler:

– Ni kan inte bara sitta här, man måste söka sig utåt i samhället också. Gubbarna som dricker kaffe på caféerna, det går att prata med dem också! sa han.

En av de som besökte mötet var Farid Aghamallek­i.

Vad tror du behöver hända för att samhället ska förändras?

– Vi lever under omständigh­eter som ingen tror är möjliga i Sverige, och det

– Jag har pluggat i sammanlagt 25 år med de studieskul­der det innebär, och ändå hamnar jag på Jobbtorg där de säger ”Kan du inte jobba som städare”. Vem tar då ansvar för skulderna? Och om jag skulle jobba som städare, så hade jag kunnat börja som städare redan från början! För en viss grupp spelar det ingen roll vad de gör. De får det lägsta jobbet ändå, och hur ska vi då kunna övertyga de unga om något annat?

Ida Nilsing

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden