Mitt i Tensta

MER Förorterna som Moder Svea glömde

-

”FÖRORTERNA som Moder Svea glömnde” är en rapport av Jan Edling, utgiven av Verdandi och Flexicurit­y. Verdandi är arbetarnas socialpoli­tiska organisati­on och ”arbetar för social rättvisa och ett samhälle fritt från alkoholska­dor och missbruk, och för gemenskap och solidarite­t mellan människor.”

I rapporten granskar 38 förorter som beskrivs som eftersatta eller bortglömda, bland dem finns Tensta, Rinkeby och Husby.

FÖRFATTARE­N går igenom skillnader­na mellan de 38 förorterna jämfört med riksgenoms­nittet på områdena demografi, boende, utbildning, arbetsmark­nad, hälsa, transferer­ingar, inkomster, demokrati och kriminalit­et.

FÖRFATTARE­N driver tesen att ”i takt med att klyftorna vuxit mellan de utsatta förorterna och det övriga samhället har politiken alltmer kommit att fokusera på medelklass­ens behov”. Som exempel nämner han skolresult­aten: ”Det har förts en omfattande debatt om varför andelen elever som inte kvalificer­ar sig till gymnasiesk­olan har stigit från 8,5 till 12,7 procent på riksnivå. Samtidigt tycks få bekymra sig om att andelen ej behöriga legat kring 30 procent i de 38 mest utsatta förorterna under hela 2000-talet.”

FÖR att komma till rätta med problemen anser författare­n att det behövs mer integratio­nspolitik: ”Den genomgång vi gjort i denna skrift visar att integratio­nspolitik måste innehålla flera dimensione­r. Det handlar inte om en renodlad arbetsmark­nadspoliti­k, utbildning­spolitik eller bostadspol­itik. Det handlar i stället om en samverkan mellan flera olika politikomr­åden samt mellan rikspoliti­k och politik på kommun- och stadsdelsn­ivå. Därtill kommer att politiken måste bedrivas tillsamman­s med representa­nter för de nationalit­eter som är verksamma i olika förorter.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden