Mitt i Tensta

Om några år kan möjlighete­rna att swischa in till stan på cykel förbättras avsevärt. Det finns nämligen planer för en ny cykelväg från Norrtull till Kista, med plats för två cyklister i bredd i varje riktning och med möjlighet till snabbcykli­ng på upp til

- 070-78 78 704 anna.wettergard@

Den cykelväg som i dagsläget erbjuds den som vill cykla in mot Stockholm varierar kraftigt i både bredd och kvalitet. Det finns både brister i trafiksäke­rhet och framkomlig­hetsproble­m som tvära kurvor och dålig sikt i korsningar. Men det vill alltså Trafikverk­et råda bot på genom den nya vägen, vars plan är ute på ett tidigt samråd nu.

Ett av syftena är att öka cykelpendl­ingen i regionen. Både eftersom det är ett klimatsmar­t transports­lag och eftersom det har positiva effekter på människors hälsa. Stråket ska, enligt planen, vara anpassat till landskapet­s karaktär och miljöförut­sättningar och upplevas attraktivt.

Cykelvägen ska gå från Norrtull till Kista, men den exakta dragningen är inte bestämd än. Man har till exempel inte bestämt vilken sida av E4 den kommer gå på. Gulhan Peker är projektled­are på Trafikverk­et.

– Båda sidorna har sina egna utmaningar. På den östra sidan har vi nationalst­adsparken och på den västra sidan tät bebyggelse. På båda sidorna finns det bilvägar att passera.

I anslutning till cykelvägar­na planeras det också att byggas gångvägar, som ska vara anpassade till personer med funktionsh­inder.

– Vi kommer att bygga gångvägar också men än så länge är det inte klart exakt hur de kommer att ligga i förhålland­e till cykelvägar­na. Vi är fortfarand­e väldigt tidigt i processen.

Notan för cykelvägen är det Trafikverk­et som kommer stå för, eftersom cykelvägen ses som en statlig angelägenh­et. Någon budget finns det dock inte än.

– Det går inte att svara på i dagsläget, eftersom vi inte ens vet hur vi ska dra cykelvägen än. Planen är alltså ute på ett tidigt samråd nu. Berörda kommuner, allmänhet, Länsstyrel­sen, myndighete­r och organisati­oner har fram till den 15 december på sig att komma in med synpunkter till Trafikverk­et. Än så länge har de dock inte märkt av något motstånd mot planerna.

– Nej, vi har inte fått in några synpunkter än som tyder på något motstånd. De flesta verkar positiva till planerna än så länge, avslutar Gulhan Peker.

Under 2016 kommer det att finnas fler möjlighete­r att ta del av handlingar och att lämna synpunkter på planerna.

Anna Wettergård

”Vi har inte fått in några synpunkter än som tyder på något motstånd. De flesta verkar positiva till planerna än så länge”.

 ?? KARTA: LANTMÄTERI­ET, GEODATASAM­VERKAN ??
KARTA: LANTMÄTERI­ET, GEODATASAM­VERKAN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden