Mitt i Tensta

”Satsar jag så kan jag lyckas”

Det har snart gått ett år sedan Nyhetsbyrå­n startade på Tensta konsthall. Nyhetsbyrå­n är en kurs som mixar konst och journalist­ik, med syfte att förändra journalist­iken – och hit har unga Järvabor som är intressera­de och motiverade kunnat söka sig

- Ida.nilsing@direktpres­s.se

En av deltagarna är Rosanna Sandberg från Rinkeby. – Jag har alltid varit intressera­d av journalist­ik, men det var en ren slump att jag hittade till Nyhetsbyrå­n. Det var en tjej i Rinkeby centrum som gav mig ett flygblad, jag hade precis slutat jobbet, och hon sa att ”du ser ut att passa in på Nyhetsbyrå­n”.

Rosanna Sandberg är utbildad undersköte­rska och har jobbat inom vården i åtta år, det gör hon fortfarand­e, men parallellt under hösten har hon studerat vid Nyhetsbyrå­n.

Hon fick flygbladet av en slump, men ansökte genast, samma kväll. Och för henne har Nyhetsbyrå­n varit helt perfekt.

– Det vi gjort den här terminen är bara början. Massa idéer har kommit fram och jag har fått fullt stöd här i att göra det jag gillar.

Inom ramarna för Nyhetsbyrå­n driver varje deltagare ett eget projekt.

– Jag har ett projekt som jag jobbar med, en dokumentär om graffiti och gatukonst. Det här kommer jag att fortsätta med i flera år, jag fick en kick av Nyhetsbyrå­n! säger hon.

Och redan nu har hon ett annat filmprojek­t på gång. I januari reser hon till Lesbos i Grekland för att göra en kortfilm. Hon ska jobba som volontär och filma unga flyktingar som uttrycker sig genom konst.

– Jag vill jobba med det här på riktigt, säger hon, och berättar att hon funderar på att ta steget fullt ut och göra det till sitt jobb.

Men oroar du dig inte för den osäkra mediebrans­chen? falla tillbaka på. Nu har jag blivit så inspirerad av att vara här och lyssna på alla fantastisk­a gästförelä­sare, och tänker att det är bara att köra på. Satsar jag så kan jag lyckas.

Nyhetsbyrå­n är ett samarbete mellan olika aktörer, konsthalle­n, nätverket Streetgäri­s, JMK (Enheten för journalist­ik, medier och kommunikat­ion vid Stockholms universite­t) och Konstfack.

Erika Walukiewic­z, forskare och lärare inom journalist­ik,

DELTAGARE. Rosanna Sandberg är utbildad undersköte­rska och har jobbat inom vården i åtta år, det gör hon fortfarand­e, men parallellt har hon studerat vid Nyhetsbyrå­n. ARBETE PÅGÅR. I torsdags presentera­de Nyhetsbyrå­n sitt arbete på Tensta konsthall. Kursen vänder sig till unga från ytterstads­områden.

– Jag oroar mig lite, men jag har haft mitt nuvarande jobb i så många år nu och har en bred erfarenhet att

är huvudlärar­e från JMK.

I beskrivnin­gen står att Nyhetsbyrå­n på sikt vill

fungera som en nationell nyhetsbyrå för en mer kvalitativ journalist­ik, samt att ”ambitionen är att spela en central roll som kunskapsba­nk i etablerade mediers nödvändiga omvärldsbe­vakning.”

Hur har ni lyckats hittills?

– Det är ett tidigt skede och än har vi inte fokuserat så mycket på att sprida nyheter utåt, utan mer på att deltagarna ska hitta former för sitt eget berättande. En följd av det arbetet kan bli att man uppmärksam­mar saker som inte har gjorts av andra medier.

Flera av de före detta deltagarna har gått vidare till utbildning­ar vid Poppius journalist­skola, Dramatiska institutet och en filmskola, en samarbetar med SR och en annan har haft kontakt med SVT. Men ingen av deltagarna har har gått vidare till hennes egen institutio­n, JMK.

– Dels är intagen så sällan, dels finns strikta behörighet­skrav, man måste ha höga gymnasiebe­tyg för att komma in. Skulle man sätta andra krav måste det stötas och blötas, och det är viktigt att de verkligen öppnar upp för dem som vi vill ska söka. Men det

är strikta regler kring hur vi får formulera andra krav än de som finns i dag

Däremot finns en idé som de hoppas kunna genomföra nästa år, nämligen att låta deltagarna på Nyhetsbyrå­n delta i vissa kursmoment tillsamman­s med studentern­a på JMK.

Vad har du lärt dig av att jobba med Nyhetsbyrå­n?

– Jag har lärt mig massor! Av deltagarna­s deras sätt att ställa frågor och av de diskussion­er vi haft.

Ida Nilsing

 ?? FOTO: ROSANNA SANDBERG ??
FOTO: ROSANNA SANDBERG
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden