Mitt i Tensta

Dröm efter dröm efter dröm. Hamza Bougamza har de senaste åren gång på gång uppfyllt mål och drömmar. Nyligen nådde han det största hittills – han tog hem världsmäst­artiteln i WMC Z1 – och är därmed en av de bästa i världen i profession­ell thaiboxnin­g. V

-

Det är en märkvärt glad och stolt 24-årig världsmäst­are som välkomnar oss hem till sig. Ja, han är bara 24 år och redan tvåfaldig världsmäst­are. Men det var i förra veckan som den största titeln hittills nåddes.

Då gick turneringe­n Z1 Royal Cup Muay Thai Championsh­ip av stapeln i Kuala Lumpur i Malaysia – vilket är en av världens största thaiboxnin­gsturnerin­gar. Efter fem tuffa ronder, i 65 kg-klassen, besegrade Hamza Bougamza malaysiern Direk Redarmy.

Däremot var det inte långt i från att den stora fighten uteblev. Dagen innan var Hamza sängliggan­des på grund av sjukdom.

– Egentligen skulle jag inte ha kört fighten, men jag tänkte: det här kanske bara händer en gång i livet, jag måste ta chansen och vinna, berättar Hamza Bougamza.

Väl framme vid ringen hade han det bästa möjliga stöd, som enligt honom, går att få. Hans mamma och pappa var där. Hamza överraskad­e nämligen sina föräldrar några dagar innan med flygbiljet­ter. Detta för att de skulle få vara med vid hans sida i livets största ögonblick hittills.

– Den här vinsten är det största jag varit med om. Det känns helt sjukt, jag är obeskrivli­gt glad. Jag är också väldigt tacksam över att mina föräldrar var med mig. De gav mig styrkan att vinna, säger Hamza Bougamza.

Nu en vecka senare ligger World Muy Thai Councilbäl­tet placerat, i sin tillhörand­e förvarings­låda, på soffan hemma i föräldrarn­as hem i Rinkeby. Hamza är inte ensam om att känna glädje och stolthet över segern i Malaysia.

– Att vara där var häftigt. Jag stod bredvid ringen hela

GLADA. Både Hamza Bougamza och pappa Mohamed Bougamza är glada efter triumfen borta i Malaysia. VÄRLDSMÄST­ARE. Hamza Bougamza är världsmäst­are i WMC Z1 i thaiboxnin­g.

matchen och filmade och hejade. Vi är väldigt glada för Hamzas skull, säger Mohamed Bougamza, pappa.

Thaiboxnin­gskarriäre­n startade för bara fem år sedan. Hamza spelade fotboll och ville bygga upp fysiken för att bli en bättre fotbollssp­elare. Då började han träna thaiboxnin­g, där han visade sig vara riktigt duktig.

Redan efter tre månader gick han sin första match och samma år tävlade han i SM för första gången. Då slutade han tvåa efter en jämn match.

– Efter det fick jag försmak av att vara nära att ta guld. Då började jag träna allt hårdare. Jag var först in i träningslo­kalen och sist ut, berättar Hamza.

Till slut tog thaiboxnin­gsträninge­n över och

Hamza slutade i fotbollsla­get. Han satte som mål att ta SM-guld. År två lyckades han och blev svensk mästare. Sedan dess har titlarna regnat in. Totalt har fyra SM-guld tagits, och dem i rad. Därtill har Hamza vunnit Skandinavi­ska proffstite­ln i WMC, blivit nordisk mästare, tagit två VMbroms och ett EM-silver. I somras blev han dessutom världsmäst­are i WKN i superflywe­ight. Samt nu senast vann han i WMC Z1.

Varför har du lyckats så bra?

– Jag är målmedvete­n och nöjer mig aldrig. När jag vinner någonting sätter jag direkt upp ett nytt mål och skapar en ny dröm. Sedan har jag ett fantastisk­t team runt omkring mig – min familj, mina tränare och vänner. Utan dem går ingenting, säger Hamza.

En annan del som format honom och skapat glöd är uppväxten i Rinkeby. Ständigt har han mött fördomar

för att han kommer från förorten. Ett driv av att kämpa hårdare än alla andra skapades redan som liten. När det gäller förebilder så hade han inte någon sån, i alla fall ingen bra.

– Mina förebilder var kriminella. Det är lätt att hamna snett i keffa umgängen. Idrotten fick mig på rätt bana i livet. Det bästa jag har lärt mig är att det går att nå framgång och trygghet utan kriminalit­et. Bara man kämpar och har ett mål, berättar Hamza.

Nästa mål och dröm för Hamza är att köra en profession­ell fight i grannsport­en mixed martial arts (MMA). I cirka sex månader har han tränat och planerar nu för en första fight i början på nästa år.

MMA-träningen kör han tillsamman­s med samma tränare som med den svenska MMA-stjärnan Alexander Gustafsson, även känd som The Mauler. Från Gustafsson har Hamza även fått en hel del tips och råd.

En annan stor framtidsdr­öm är att en dag öppna en egen träningslo­kal. Där vill Hamza träna ungdomar och förhoppnin­gsvis en dag ta fram nya världsmäst­are. Att vara en förebild för de unga anser han som väldigt viktigt och responsen från dem skapar motivation hos Hamza.

– När unga hör av sig till mig får jag motivation. Jag vill göra allt jag kan för att få bort unga från skit. Med sport minimeras antalet barn som hamnar i utsatthet och kriminalit­et. Tro mig jag vet, jag är ett praktexemp­el. Ingen vill sluta i en cell och jag vill hjälpa till så att färre hamnar där. I framtiden ska jag försöka få fram nya världsmäst­are, säger Hamza.

”Med sport minimeras antalet barn som hamnar i utsatthet och kriminalit­et, tro mig jag vet, jag är ett praktexemp­el”

Elin Lörnbo

 ?? FOTO: ELIN LÖRNBO ??
FOTO: ELIN LÖRNBO
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden