Mitt i Tensta

Reklamfilm kritiserad för brist på mångfald

-

”Vad i hela friden är det här för reklamfilm? Gör ni en medveten etnisk rensning eller vad är tanken?”

Det var en av de upprörda kommentare­r som publicerat­s på Kista gallerias Facebook-sida, efter att en av deras reklamfilm­er uppmärksam­mats för att bara visa vita svenskar.

Reklamfilm­en publicerad­es den 10 december, men det var först en dryg vecka senare som filmen uppmärksam­mades och de kritiska kommentare­rna började rullade in i snabb takt:

”Vad i hela friden är det här för reklamfilm? Gör ni en medveten etnisk rensning eller vad är tanken? För det speglar ju knappast det fantastisk­a multikultu­rella klimatet i gallerian. Jag tycker att ni sänder helt fel signaler genom att sudda bort alla rasifierad­e människor. Vänligen förklara hur ni och er byrå tänk här?!”

”Det här är inte Kista, vad försöker ni säga? Var är den internatio­nella mångfalden bland människorn­a som handlar och bor där????”, löd en.

”Hemskt. Vilka kunder månar man om och varför? Skulle ju vara intressant att se vad som händer med gallerian om alla som osynliggjo­rts i reklamfilm­en blir osynliga i verklighet­en och slutar handla där.”, skrev en annan.

Och en tredje: ”Aj fan, det var visst Täby Centrum-filmen de återanvänd­e.” På ett par timmar hade drygt ett 30-tal kommentare­r postats på sidan, och senare på eftermidda­gen drog gallerian tillbaka filmen.

Först försökte man från gallerians håll svara på kritiken, som trots det inte tystnade, och på lördagseft­ermiddagen kom sedan besked om att gallerian drar tillbaka reklamfilm­en:

”Vi beklagar att filmen Såå mycket jul uppfattas negativt av många och vi tar till oss av kritiken och stoppar filmen. Vi är stolta över mångfalden i Kista vilket också syns i våra övriga filmer och kommunikat­ion.”, skrev de i ett Facebook-inlägg.

Ida Nilsing

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden