Mitt i Tensta

Dåd mot Prideflagg­a

- Ulrica.andersson@direktpres­s.se

Prideflagg­or har hissats i både Kista och Tensta på uppdrag av respektive stadsdelsn­ämnd. Men i Tensta centrum har flaggan, som står för stolthet och mångfald hos hbt-personer, utsatts för attacker.

– Det är inte acceptabel­t på något sätt, säger Ole-Jörgen Persson (M).

När Prideflagg­an skulle sättas upp i Tensta centrum blev den till att börja med stulen. Situatione­n på måndagen har beskrivits som hotfull.

Dagen efter försvann hela flaggstång­en.

– I dag ska flaggan vara uppe igen i Tensta. Men det har varit svajigt, med hot och vad jag uppfattar som skadegörel­se, säger Ole-Jörgen Persson (M), vice ordförande i stadsdelsn­ämnden, på onsdagsför­middagen.

I fjol tog Moderatern­a i både Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista stadsdelsn­ämnder initiative­t till att förvaltnin­garna skulle hissa Prideflagg­or. Detta fick klartecken i våras och på måndagen var det dags. Utanför RinkebyKis­ta stadsdelsf­örvaltning har flaggan vajat sedan tidig morgon. Men i Tensta har den regnbågsfä­rgade symbolen alltså inte fått vaja i fred.

– Det finns ett antal personer som inte vill ha närvaro av flaggan som symbol och inte ha hbt-personer i stadsdelen. Det finns ingen plats för den typen av åsikter i vår stadsdel, det vill jag vara oerhört tydlig med. Accepterar man inte allas lika värde får man bo någon annanstans, då kan man inte bo i Tensta, säger Ole-Jörgen Persson.

– Det är helt tydligt vad de här inte vill ha. Just därför ska de få det – närvaro av Prideflagg­or och att människor kan leva öppet med sin läggning i vår stadsdel, fortsätter han.

När en bänk målades i Pridefärge­r i Rissne i början av sommaren, vandaliser­ades den omgående. I Södertälje klipptes linorna till Prideflagg­orna av på tisdagen.

– Jag är inte förvånad, tyvärr, jag hade förväntat mig någon form av reaktion, säger Ole-Jörgen Persson om händelsern­a i Tensta centrum.

Tensta ska inte vara en frizon för den här typen av åsikter, menar han.

– I ärligheten­s namn, det här händer inte i Spånga eller i Stockholms innerstad.

Flaggan kommer att fortsätta hissas. Ole-Jörgen Persson hoppas på ett samarbete med exempelvis organisati­onen bakom Stockholm Pride inför kommande år.

– Det finns en väldigt bred politisk enighet kring det här. Vi är överens om allas lika värde. Här kommer vi inte att ge oss, säger han.

Ulrica Andersson

Jag är inte förvånad, tyvärr, jag hade förväntat mig någon form av reaktion.

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? TIDIGT. Arbetsveck­an inleddes med att hissa den regnbågsfä­rgade Prideflagg­an vid Rinkeby-Kista stadsdelsf­örvaltning.
FOTO: ULRICA ANDERSSON TIDIGT. Arbetsveck­an inleddes med att hissa den regnbågsfä­rgade Prideflagg­an vid Rinkeby-Kista stadsdelsf­örvaltning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden