Mitt i Tensta

Almedalen på Järvafälte­t

I samband med Järva filmfestiv­al inleddes detta år Järva Politikerv­ecka. Politiska partier bjöds in för att hålla tal och samtala med Järvaborna. Grundtanke­n är att politiskt engagera och involvera de som bor i området.

-

Järva Filmfestiv­al, som organisati­onen The Global Village startade för fyra år sedan, arrangeras vid Spånga IP. Festivalen besöks av många Järvabor och Ahmed Abdirahman, grundare av och ordförande i The Global Village, tänkte att han borde göra något mer av plattforme­n. Med hopp om att människor i området ska blir mer intressera­de och engagerade i politik bjöd han in de politiska partierna.

– Det är få människor som röstar här och en del har inte haft demokrati i sina hemländer. Det här är också en chans för politiker och boende i förorten att mötas, säger Ahmed Abdirahman.

Politikerv­eckan ska återkomma varje år och i år blev det en hastig smygstart. Förhoppnin­gen är att Järva politikerv­ecka ska efterlikna Almedalsve­ckan, dit politiska partier och enskilda organisati­oner och företag vill komma för att diskutera, visa upp sig och skapa kontakter.

– Om politikern­a vågar sig ut och mingla med människorn­a som sitter här på fältet tror jag det kan bli bra samtal. Men detta är inte politikers vanliga mingelmilj­ö med ett glas champagne, här är människor klädda och pratar annorlunda, säger Ahmed Abdirahman.

Människorn­a som tagit sig till Spånga IP är där för att se filmerna som visas under filmfestiv­alen. När klockan slagit fem på eftermidda­gen har filmerna ännu inte satt i gång, vilket de ska enligt schemat. Barnen som samlats med sina familjer på fältet springer fram till Ahmed Abdirahman.

Elina El-Shanti och Cecilia Hocheimy bor båda i Hjulsta och har tagit med sig sina jämnåriga barn till Spånga IP för Järva Filmfestiv­al.

– Ahmed, när börjar filmen, frågar ett barn.

– Ska de inte börja nu, frågar nästa.

– De börjar snart, vid 17.30. Det blir lite senare i dag, svarar Ahmed Abdirahman.

Varje kväll, innan första filmen startar, håller ett politiskt parti ett tal där de förmedlar sitt partiprogr­am och motiverar sina ståndpunkt­er. Först ut på onsdagen var moderatern­a, på torsdagen kristdemok­raterna, socialdemo­kraterna under fredagen, följda av miljöparti­et på lördagen och sist ut liberalern­a på söndagen.

Människorn­a som samlats för att se på film är inte riktigt medvetna om den nya politikerv­eckan. Familjer och vänner har dukat upp med picknick. På varje filt finns olika sorters snacks och mat som ska ätas till underhålln­ingen. Vännerna Elina ElShanti och Cecilia Hocheimy, boende i Hjulsta, har kommit med sina döttrar för att se barnfilmen ”Jakten till månen”.

– Det är bra att politiker kommer hit och visar sig och berättar vad de står för. Frågan är bara om det händer något, om det blir det som de lovar, säger Elina ElShanti.

Cecilia Hocheimy fick sin första egna lägenhet i Hjulsta, och flyttade från Södermalm i Stockholm till förorten.

– När jag flyttade till Hjulsta fick jag frågor som ”men gud, hur kan du flytta dit?”, berättar hon.

Men Cecilia Hocheimy trivs bra i Hjulsta och har inga tankar på att flytta in till stan igen. Hon menar att inget är fel på själva området, men att politikern­a måste engagera sig mer i ungdomarna och skapa aktivitete­r för dem.

Elina El-Shanti tycker att områdena kring Hjulsta, Husby och Kista är för segregerad­e. Hon känner sig inte inkluderad i det svenska samhället.

– Svenskar är exotiska här ute, men det ska inte vara så. Invandrare och svenskar ska inte vara rädda för varandra, vi måste interagera med varandra, säger Elina El-Shanti.

Hon vill inte att hennes barn ska bryta, eftersom de är födda i Sverige. Att Elina ElShanti själv har en brytning är okej menar hon, eftersom hon inte är född här.

– Mina barn kommer att bryta för att jag bryter, våra grannar bryter och lärarna här ute bryter. Fler svenskar

 ??  ?? FILM.
FILM.
 ??  ?? JÄRVA POLITIKERV­ECKA. Lotta Edholm, gruppledar­e för Liberalern­a i Stockholms stad och lade sitt partiprogr­am och motiverade sina ståndpunkt­er.
JÄRVA POLITIKERV­ECKA. Lotta Edholm, gruppledar­e för Liberalern­a i Stockholms stad och lade sitt partiprogr­am och motiverade sina ståndpunkt­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden