Mitt i Tensta

”Nu upp till oss och arbetsgiva­re ta ansvar”

- Jessica P Klemetsson Ordförande Kommunal Stockholms län

I år slöt Kommunal och vår motpart svenska kommuner och landsting (SKL) ett historiskt avtal för jämställdh­eten. Ett avtal vi alla står bakom som ska minska värdediskr­imineringe­n av kvinnodomi­nerade yrken och göra gapet mellan kvinnors och mäns löner mindre.

Så långt allt gott. Sedan satte de lokala löneförhan­dlingarna igång. En lokal löneförhan­dling innebär att Kommunals sektioner förhandlar med kommun, sjukhus och andra arbetsgiva­re och represente­rar de medlemmar som arbetar där.

Snabbt upptäckte vi i Kommunal Stockholms län att våra motparter tolkade avtalet vi just slutit på ett annorlunda sätt. Särskilt när det kom till vem som är undersköte­rska och därmed har rätt till den extra lönesatsni­ngen som vi förhandlat oss till.

Många kommuner och landsting har gett våra medlemmar inom vård och omsorg olika titlar trots att de utför en undersköte­rskas arbetsuppg­ifter och innehar undersköte­rskeu tbildning. Även om titeln undersköte­rska saknas så ska dessa omfattas av den extra lönesatsni­ngen. Frågan har efter detta behandlats av SKL och Kommunal och ett förtydliga­nde har gjorts. Men trots det är det många arbetsgiva­re som inte vill ge de som utför jobbet den lönesatsni­ng de har rätt till.

Nu är det upp till oss och arbetsgiva­rna att ta ansvar för vårt historiska avtal. Det är vi tillsamman­s som avgör om vi kommer titta tillbaka på 2016 som året då vi vände trenden och konkret minskade gapet mellan mans och kvinnodomi­nerade yrken. Avtalet är underskriv­et och klart, nu måste det efterfölja­s.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? LÖNESATSNI­NG. Vem är undersköte­rska och ska omfattas av en särskild lönesatsni­ng? Därom har det rått delade meningar.
FOTO: MOSTPHOTOS LÖNESATSNI­NG. Vem är undersköte­rska och ska omfattas av en särskild lönesatsni­ng? Därom har det rått delade meningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden