Mitt i Tensta

Så lyckades Järvalagen med säsongen

Två seriesegra­re och ett handfull fina tätplaceri­ngar är ett gott facit för fotbollsla­gen från Kista, Tensta och Rinkeby 2016. Den stora succén uteblev dock med Kista Galaxys flagrant svaga kvalfinal mot Heby.

- Jonny Andersson

Kista Galaxy hade ett extra ok på axlarna i avgörande kvalmatche­n mot Heby AIF. Vid vinst skulle Galaxy säkra en andra säsong i division 3, och dessutom öppna en möjlighet för Rinkeby United att smita upp i division 4. Av detta blev ingenting. Mittbacken Carl Thywissen försökte hitta ursäkter i nerver och motvind i första halvlek, men gav upp och erkände att insatsen mot Heby var dålig.

– Det var en av säsongens sämsta matcher. Speciellt första halvlek som är jättedålig. Jag kan inte förklara hur det blir så i en viktig kvalmatch, sa Thywissen ett par minuter efter slutsignal­en.

Trots total speldomina­ns och många målchanser hade gästerna från västra Uppland bara 1–0 med kvarten kvar. Drygt 100 personer i Hebyklacke­n var ändå segervissa för hemmalaget skapade ingenting.

Då, efter att strax innan haft ett skott halvmetern över ribban, var Abdi Momin plötslig igenom i straffområ­det och placerade bollen i målvaktens högra gavel.

Ur detta växte en frustande offensiv och flera gånger var det centimeter ifrån att bollen hamnade på rätt fötter eller huvud i straffområ­det. Bara i sista minuten hade Galaxy två skott som smet precis utanför stolpen. Men, det stannade vid 1–1. Och glädjehöge­n på mittplan blev gul, Hebygul.

Med resultatet på Ärvinge Bollplan tar Kista Galaxy den plats i division 4 som Rinkeby United hann börja drömma om. Som trea i division 5 får Rinkeby ingen friplats i fyran.

Den enes död, den andres bröd är ett ordspråk som fungerar i sammanhang­et. Redan inför säsongen gick nystartade FC Tensta ut och pratade om derbyn mot Rinkeby United.

Nu är laget ett steg på vägen. FC Tensta gick obesegrade igenom division 7b.

– Vi visste om att vi hade erfarna och bra spelare som inte haft ett lag att lira i, säger ledaren Thomas Amanuel. Vi skapade ett lag och det blev bra. Fast perfekt var det inte. – Båda kryssen kändes som förluster. Vi borde vunnit alla matcher, säger Thomas Amanuel.

Hans förening behöver klättra ytterligar­e en division för att vara på samma nivå som Rinkeby.

Somalia United är redan där. Laget var det andra från Järvaområd­et som vann sin serie i år.

– Att spela derbyn mot Rinkeby och Husby FF längtar killarna redan till, säger Mohamed Shiekhdon, tränaren i ”Som United”.

Alla i Som United var besvikna över finalförlu­sten i sommarens upplaga av Somaliska turneringe­n på Spånga IP. Spelarna knöt nävarna och tog revansch med en lång segersvit under division 6-hösten och blev seriesegra­re med en poängs marginal till lokalkonku­rrenten Stockholms IF Midia.

– Planeringe­n inför division 5 är igång. Känslan är att killarna vill vinna den serien också. Jag tror att vi har ett tillräckli­gt bra lag, säger Mohamed Shiekhdon och lyfter fram målvakten Gabriel Lahdo samt målskyttar­na Ahmed Baryare och Hassan Abdullahi Ali som nyckelspel­are under säsongen.

Slutligen ska det understryk­as att flaggskepp­et Akropolis IF gör en ny stark division 1-säsong. Akropolis kvalade till superettan för ett år sedan. Den här säsongen fick truppen brottas med Brommapojk­arna och lika vassa Vasalund. Det blev en övermäktig uppgift. Med två omgångar kvar är det om tredjeplat­sen Akropolis strider med Brage.

 ??  ??
 ?? FOTO:JONNY ANDERSSON ?? KVALFÖRLUS­T. Kista Galaxy (Patrik Kallin) blev effektivt utestängda från straffområ­det och det var Heby som tog platsen i division 3.
FOTO:JONNY ANDERSSON KVALFÖRLUS­T. Kista Galaxy (Patrik Kallin) blev effektivt utestängda från straffområ­det och det var Heby som tog platsen i division 3.
 ?? FOTO: SOMALIA UNITED ?? SUCCÉ IGEN. Somalia United vann sin division 6-serie och ser fram mot derbyn mot Rinkeby United och Husby FF.
FOTO: SOMALIA UNITED SUCCÉ IGEN. Somalia United vann sin division 6-serie och ser fram mot derbyn mot Rinkeby United och Husby FF.
 ?? FOTO: ANDERS EKSTRÖM ?? KVALFÖRLUS­T. Bojan Djordjic har kopplingar till både Rinkeby United och Kista Galaxy. Med Galaxys nedflyttni­ng till division 4 blir hans Rinkeby kvar i division 5.
FOTO: ANDERS EKSTRÖM KVALFÖRLUS­T. Bojan Djordjic har kopplingar till både Rinkeby United och Kista Galaxy. Med Galaxys nedflyttni­ng till division 4 blir hans Rinkeby kvar i division 5.
 ??  ?? KVALFÖRLUS­T. Abdi Momin gjorde kvittering­smålet, men oftast var han och alla i Galaxy steget efter.
KVALFÖRLUS­T. Abdi Momin gjorde kvittering­smålet, men oftast var han och alla i Galaxy steget efter.
 ??  ?? TRÄNARE. Mohamed Shiekhdon, tränare i Somalia United.
TRÄNARE. Mohamed Shiekhdon, tränare i Somalia United.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden