Mitt i Tensta

Plan(t)era för vårträdgår­d

När bladen skiftar färg som mest – då är den bästa tiden att planera för vårens trädgård. Det kan kräva lite omställnin­g i huvudet – men du kommer tacka dig själv.

-

Knappt har de sista blommorna blommat innan det är dags att tänka på nästa års växtlighet. Det är nämligen nu du lägger grunden för 2017. Under vintern ligger trädgården i stiljte – och som bekant kommer det som göms i snö upp i tö. Gör dig själv en tjänst och gör allt förarbete redan nu – du kommer tacka dig själv om ett halvår.

Ta chansen att städa ordentligt innan den riktiga vinterkyla­n kommer. Det är till exempel väldigt skönt att ha rena krukor när våren drar igång. Vissa krukor kan med fördel plockas in under vintern, frostfria krukor kan dock stå ute. Städa bort ris- och gräshögar, brädor och dylikt som ligger och skräpar på tomten.

Behandla träredskap­en med impregnera­nde olja och töm gräsklippa­ren på bensin och rengör tändstifte­n.

Täck över känsliga växter med torra löv och grankvista­r, och lägg skydd mot vinterväta­n över växter som vill ha det torrt. En tegelpanna eller en tjock glasskiva på ett par tegelstena­r fungerar fint som skydd. Skyddet ska vara luftigt men samtidigt hindra att det regnar in på växten.

Har du perenner i kruka kan du gräva ner hela krukan (om den är köldtålig) i rabatten så klarar växten vintern bättre.

Du sitter just nu på ett facit. Hur trivdes din trädgård i vår och sommar? Vilka växter visade sig på styva linan, vilka behöver lite mer omvårdnad, och finns det kanske en liten klätterväx­t som det är dags att säga hejdå till?

Kom ihåg att om något träd ska tas bort är vintern bästa tid för fällning då veden är torr. Läs på om växterna du har, och tänk efter hur din trädgård har fungerat; med sollägen, fukthalt i jorden, väder och vind. Kanske behöver du bara flytta om lite?

Det är när trädgården tar paus som du verkligen kan se vad som kan göras. Som i ett rum där möblerna tagits ut, kan du under hösten och vintern lättare se vart du skulle kunna sätta ut ett bord, vart den där busken du fick av svärfar skulle kunna passa in och varför den där hörnan känns som ett haveri av grenar och snår. Ta gärna bilder och skissa gärna för hand eller på din dator.

Ofta har våren redan knackat på när man kommer till insikt om att man vill bygga uterum, en ny terrass eller ett växthus. Spontanköp när säsongen har börjat leder ofta till långa leveransti­der och varor som tagit slut. Genom att göra en ungefärlig inköpslist­a redan nu kan du tajma och handla när tiden är alldeles rätt – och vara igång redan till första frösådden.

Olika vårlökar blommar vid olika tidpunkter beroende på sort. Sätt lökar och knölar av olika arter och sorter så får du vårblommor från tidig vår till sen försommar. Narcisser, krokus, snödroppar och hyacinter tar längre tid på sig att rota sig och behöver därför planteras ganska tidigt på hös- ten. Tulpaner däremot kan planteras senare, nästan fram tills det blir tjäle i marken. Erika Lindén Jansson

Ta chansen att städa ordentligt innan den riktiga vinterkyla­n kommer. Det är till exempel väldigt skönt att ha rena krukor när våren drar i gång.

 ??  ??
 ?? FOTO: BLOMSTERFR­ÄMJANDET/HORTENSIA MAGICAL ?? VAR REDO. Njut av många krukplante­ringar under hösten – men ta också chansen att förbereda inför 2017.
FOTO: BLOMSTERFR­ÄMJANDET/HORTENSIA MAGICAL VAR REDO. Njut av många krukplante­ringar under hösten – men ta också chansen att förbereda inför 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden