Mitt i Tensta

Förskolor firade FN-dagen

Barnen jublar när ballongern­a seglar iväg upp mot den grå oktoberhim­len. Det är en hälsning på FN-dagen från 300 barn i förskolorn­a i centrala Tensta. – Vi firar FN-dagen, precis som vi firar Förskolorn­as dag i maj, säger Karin Bylund, förskolech­ef för C

- Kerstin Gustafsson

Barnen från alla sex förskolor strömmar in mot fontänen på Tenstagång­en. De har plakat med FN:s barnkonven­tions krav på, de bär på flaggor från olika länder och några grupper barn har FN-loggan på ett pannband av papper. Vid mikrofonen står Karin Bylund. – Är Stormhatte­ns barn här? – Jaaaaa! – Är Gökboets barn här? – Jaaaa!

Det är sjätte året i rad som FN-dagen firas av förskolorn­a i centrala Tensta.

– Det är en rolig och bra dag, som både barn och personal tycker om. Det är viktigt att synliggöra vårt arbete. Alla barn går inte i förskolan här, vi har haft vikande barnunderl­ag några år nu.

Anledninga­rna till att färre barn söker plats i förskolan är flera, tror Karin Bylund. Tidigare fanns en större rörlighet, familjerna flyttade ut och nya barnfamilj­er flyttade in. Nu för tiden bor fler kvar och barnen växer upp.

– Vi har barn i kö, men en del av dem är avstängda för att familjen missat inbetalnin­gar tidigare. Man kan komma i ekonomiskt trångmål, men det är tråkigt att det ska drabba barnen.

– Vi arbetar mycket med barnens rätt till inflytande, det behöver de ha med sig i livet och när de börjar skolan. Viktigt är det också att vi arbetar med föräldrarn­a, gör man det redan i förskolan så är det fler föräldrar som är aktiva i barnens skolgång.

På barnens plakat står det ”Jag har rätt att ha det bra”, ”Jag har rätt att leka” och ”Alla barn är viktiga och jag med”. FN:s konvention om barnens rättighete­r finns med i förskolorn­as verksamhet.

– Med de äldre barnen brukar vi prata om en artikel i taget. Vi arbetar för att barnen ska leva i en demokratis­k verklighet, de har rätt att bli hörda

RÄTTIGHETE­R. Inför FN-dagen pratar personalen med barnen om deras rättighete­r. Jag har rätt att säga vad jag tycker, står det på skylten. och allas åsikter ska komma fram.

Innan ballongern­a släpps iväg mot skyn sjunger alla barnen tillsamman­s. Ilona Talapka, biträdande förskolech­ef, leder sången. ”Tillsamman­s du och jag. Tillsamman­s är vi bra.” All verksamhet på torget stannar av en stund. Många förbipasse­rande stannar och lyssnar, en del fotografer­ar. ”Det blir bara tråkigt. Om det blir bråkigt. Vänner ska vi va.”

Och så släpps ballongern­a iväg. På varje ballong hänger ett litet inplastat kort med en hälsning från barnen i Centrala Tensta förskolor. Korten blir som något slags flaskpost, eller kanske bättre ballong-post, och barnen brukar få svar.

– Vi har fått hälsningar från Kungsängen och Upplands Väsby, men även från Finland och ända från Baltikum, säger Karin Bylund.

”Vi arbetar mycket med barnens rätt till inflytande, det behöver de ha med sig i livet och när de börjar skolan.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? FIRANDE. Förskolorn­a i centrala Tensta firade FN-dagen den 24 oktober. För sjätte året i rad samlades 300 barn från sex förskolor runt fontänen och sjöng sånger.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON FIRANDE. Förskolorn­a i centrala Tensta firade FN-dagen den 24 oktober. För sjätte året i rad samlades 300 barn från sex förskolor runt fontänen och sjöng sånger.
 ??  ?? INFLYTANDE. Vi arbetar mycket med barnens rätt till inflytande, säger Karin Bylund, förskolesc­hef för Centrala Tensta förskolor.
INFLYTANDE. Vi arbetar mycket med barnens rätt till inflytande, säger Karin Bylund, förskolesc­hef för Centrala Tensta förskolor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden