Mitt i Tensta

Nya ingenjörer uppfinner i Kista

-

– Vår uppgift var att skapa en teknisk lösning på ett problem i vår vardag. Och det har vi gjort.

Samuel Cheadle var en av eleverna som deltog i projektet ”Innovation i Gymnasiesk­olan” i Kistas tekniska gymnasium, Stockholm Science & Innovation School.

Initiative­t till projektet, som skulle göra eleverna i åk 2 i gymnasiet till uppfinnare, kom från Sveriges Ingenjörer i Stockholm. Under en månad har 16 grupper, sammanlagt drygt 60 elever, jobbat med att hitta smarta lösningar på temat hjälpmedel.

– Vi har gjort ett program där vi kan rapportera närvaro på lektionern­a med en ”tagg”, i stället för att lärarna måste ägna tid åt det.

Samuel visar en liten plast-plupp, som han kan logga in sig i datasystem­et med. En modern stämpelklo­cka, helt enkelt.

– Vi har tillverkat en burk, där det kommer ut en tablett i taget, säger Milena Nilcinskai­te, som arbetat i en annan grupp. Det ska bli enklare för äldre, eller andra som har problem med händerna. Så att man ska slippa

få hela burkens innehåll i handen.

Hon visar en prototyp, som har viss likhet med godiset PEZ tablettask­ar. Men nu handlar det om en variant, som kan användas på medicinbur­kar.

Jeanette Pahlén, från Stockholms­distriktet­s styrelse i Sveriges Ingenjörer, var den som drog igång hela projektet.

– Det finns liknande projekt för studenter på högskolan, men jag tänkte att det tekniska intresset borde finnas även bland yngre.

I projektet har det även ingått flera föreläsnin­gar, bland annat om hur viktigt det är att jobba bra tillsamman­s.

– Vi gav dem ett antal exempel på problem i vardagen, säger Tibor Muhi, även han från Sveriges Ingenjörer­s Stockholms­distrikt. Men om de hade egna idéer, så gick det lika bra.

Grupperna har utöver uppfinning­ens ritningar, gjort marknadsun­dersökning­ar, skrivit rapporter och utformat power-point-presentati­oner. Fyra veckors arbete avslutades med en tävling, där alla grupper redovisade sina arbeten. De bedömdes sedan av en jury, sammansatt av folk som kan ta de bästa idéerna vidare och förverklig­a dem.

Två vinnare utsågs. Den ena gruppen hade gjort en app om hur man förebygger gamnacke. Den andra gruppen hade utformat ett kort där man kan samla upp till 15 andra kort, allt från SLkort till kreditkort.

Kerstin Gustafsson

En modern stämpelklo­cka, helt enkelt.

 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? TAGG. Samuel Cheadle och hans grupp har utformat ett sätt att rapportera närvaro med en ”tagg”, så att lärarna ska slippa syssla med det.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON TAGG. Samuel Cheadle och hans grupp har utformat ett sätt att rapportera närvaro med en ”tagg”, så att lärarna ska slippa syssla med det.
 ??  ?? PILLER. Milena Nilcinskai­te och hennes grupp har tagit fram en modell till pillerburk, där bara ett piller i taget kommer fram.
PILLER. Milena Nilcinskai­te och hennes grupp har tagit fram en modell till pillerburk, där bara ett piller i taget kommer fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden