Mitt i Tensta

Nystart för Folkets hus

Folkets Hus i Rinkeby var nästan fullsatt. Intresset var stort bland föreningar­na i Rinkeby när framtiden skulle diskuteras. – Vi har gått på sparlåga på grund av problem med ekonomin sedan en tid tillbaka, sade Kerstin Aggefors, ordförande i Rinkeby Fol

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Mötet anordnades efter påtrycknin­gar från flera föreningar i Rinkeby. Det har funnits ett missnöje med hur huset används, eller rättare sagt, inte används tillräckli­gt.

Björn Gardarsson, som var chef för Folkets Hus i Rinkeby mellan 19932010, förklarade lite kring de ekonomiska problemen.

– I december 2010 fick vi ett nytt hyreskontr­akt, som innebar en hyreshöjni­ng med 500 000 kronor mer om året. Det var då som skulden uppstod. Varför höjdes hyran, undrade en i publiken. – Det har jag försökt ta reda på under åtskilliga möten, men aldrig fått svar på, sade Björn Gardarsson.

Folkets Hus i Rinkeby hade 120 medlemsorg­anisatione­r, men efter en genomgång 2014 så är ungefär 60 kvar.

– Många har flyttat och andra var omöjliga att få tag i, sade Kerstin Aggefors.

Flera av mötesdelta­garna betonade att det är viktigt att Folkets Hus fortsätter att leva, det finns få samlingslo­kaler i området.

– Vi fattar inga beslut idag, utan det här är ett öppet möte för medlemsorg­anisatione­r och andra intressera­de. Vi är intressera­de av vad ni tycker, hur kan vi gå vidare? Vad kan vi göra bättre?

Alla närvarande delades upp i arbetsgrup­per för vidare diskussion, som delar av styrelsen och Rädda Barnen höll i. Seluah Alsaati, verksamhet­sutvecklar­e på ABF Stockholm i Järva, var en av dem som deltog:

– Det finns ett stort engagemang för att skapa ungdomsver­ksamhet, som till exempel en rap-scen, läxhjälp och ledarskaps­utbildning­ar. Någon skrev att Rinkeby Folkets Hus ska vara en trygg zon för ungdomar. Men diskussion­erna handlade också om vikten av att väva in Rinkebys eldsjälar i arbetet och att få in nya ansikten i styrelsen. Mötet på Rinkeby Folkets Hus avslutades med att folk fick anmäla sitt intresse för att antingen sitta styrelsen, eller i valberedni­ngen.

– Vi fick in en lista på ungefär 20 anmälninga­r, så det är fantastisk­t, säger Seluah Alsaati. Om man lyckas ta tillvara på all det engagemang som finns just nu kring huset ser framtiden ljus ut.

En grupp skapades, som tillsamman­s med styrelsen, ska jobba vidare på de förslag som kommit in under kvällen.

 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? NYSTART. Många kom till Folkets Hus i Rinkeby för att diskutera hur framtiden i huset ska utformas. Behovet av föreningsl­okaler är stort.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON NYSTART. Många kom till Folkets Hus i Rinkeby för att diskutera hur framtiden i huset ska utformas. Behovet av föreningsl­okaler är stort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden