Mitt i Tensta

Tensta slås ihop med Bromma och Vällingby?

-

skulle Spånga-Tensta slås ihop med Rinkeby-Kista, Bromma och Hässelby-Vällingby och bilda stadsdelsn­ämnden Västerort med 224 000 invånare. Moderatern­a föreslår en rejäl omgörning av stadens system med lokala stadsdelsn­ämnder.

Enligt förslaget, som finns i partiets skuggbudge­t i stadshuset,

Moderatern­a föreslår en rejäl omgörning av stadens system med lokala stadsdelsn­ämnder. Bromma skulle slås ihop med Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta och Hässelby-Vällingby och bilda stadsdelsn­ämnden Västerort med 224 000 invånare.

Det är i Moderatern­as skuggbudge­t som förslaget på en ny stadsdelsi­ndelning presentera­s. Moderatern­a vill öka likvärdigh­eten och dra in på administra­tionskostn­ader och vill att dagens fjorton stadsdelsn­ämnder, med tillhörand­e förvaltnin­gar, görs om till fem.

En sådan reform skulle spara staden 200 miljoner kronor per år, enligt partiet. I den modell som Moderatern­a föreslår består den genomsnitt­liga stadsdelen av i genomsnitt 175000 invånare per område.

De här framtida stadsdelsn­ämnderna ser Moderatern­a framför sig:

Bromma förs samman med Rinkeby-Kista, SpångaTens­ta och Hässelby-Vällingby och bildar stadsdelsn­ämnden Västerort (A) med 224 000 invånare och blir störst till ytan.

Det näst största området blir Norra innerstade­n, bestående av Kungsholme­n, Östermalm och Norrmalm (B) och består av 201000 invånare. Tre av fyra borgerliga partier stöder idén med färre stadsdelar. Om det blir maktskifte kan det alltså bli verklighet.

Moderatern­a menar bland annat att en centralise­ring vore mer kostnadsef­fektiv, enligt egna beräkninga­r skulle det spara 205 miljoner kronor åt staden. Men lokala rödgröna politiker är inte imponerade. Till exempel Anna Jonazon (S) i Spånga-Tensta ratar förslaget.

– Det blir ett för stort område, det blir inte hanterbart och för medborgarn­as bästa. Vi har tillräckli­gt med utmaningar i områdena, utan att utöka ytan, säger hon.

MP i Västerort är inne på samma spår.

– En spontan reaktion är att vi redan idag har ett problem med lågt valdeltaga­nde och människor som inte känner delaktighe­t. Flyttar man makten längre bort riskerar det bli värre. Snarare måste vi jobba mer med att se till att besluten fattas nära medborgarn­a och att de är med i beslutspro­cesserna, säger Sus Andersson (MP) i Spånga-Tensta.

Men lokala moderater försvarar förslaget.

– Större enheter blir mer robusta. Att demokratin skulle försvinna är med all respekt trams. Det är innehållet i det som stadsdelar­na levererar som räknas, säger Ole-Jörgen Persson (M). Andreas Jennische

Sofia White Ellinor Prawitz Stella Papapanagi­otou

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden