Mitt i Tensta

Vardagen för polisen i Järva

- Kerstin Gustafsson kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Det finns en vardag, även för polisen i Järva. När det värsta lagt sig efter orolighete­rna i Rinkeby återgår allt till det normala. På måndagarna brukar Hanif Azizi och hans kolleger ta en vända i Rinkeby centrum och prata med butiksägar­e och personal.

– Ja, nu går vi runt och bemöter reaktioner­na. Många är upprörda över det som hände.

Hanif Azizi är 35 år och har arbetat som polis i sju år. Först på Ingripande­sektionen i Västerort, sedan som närpolis i Rinkeby-Tensta, och sedan några månader tillbaka har han en ny tjänst som områdespol­is. Han vill inte göra någon stor affär av sitt ursprung och är sannolikt trött på att prata om det.

– Jag får hela tiden frågan ”var kommer du ifrån?” Iran, svarar jag och då säger de några svordomar på persiska, vi skrattar och så är det inte mer med det.

Hanif Azizi utelämnar det faktum att han faktiskt kom som ensamkomma­nde flyktingba­rn, i sällskap med sin yngre bror. Han har en hel del gemensamt med alla unga flyktingar, som idag finns i Tensta och Rinkeby.

– Jag brukar inte berätta hela min bakgrund när jag presentera­r mig, utan bara säga att jag kom hit från Iran när jag var tio år. Det räcker så.

Han menar att det ibland kan vara en fördel att ha ett annat ursprung när man jobbar som polis i Järva.

– Ja, kanske, i känslan av att inte höra till. Den har vi gemensamt. Men jag tror att vem som helst kan göra ett bra jobb härute, det väsentliga är hur man är som person.

Inne på Salong Segalet i Rinkeby centrum är Hanif Azizi välkänd. Han står och resonerar lite med ägaren till frisersalo­ngen inne i centrum. ”Ni borde vara här oftare”, säger en äldre dam till Hanif på väg ut ur salongen. Hennes man har precis blivit klippt. Efteråt kommer ägaren av frisersalo­ngen fram. – De säger att vi behöver fler och fler poliser, men det handlar om skolan, om föräldrar och jobb. Politikern­a som sitter däruppe vet ingenting.

Polisen i Järva har under en längre tid fokuserat på Tensta, men kommer nu att satsa mer synlig kraft i Rinkeby. Det största problemet är narkotikaf­örsäljning­en, som även sker öppet på dagtid. Det var just ett sådant ingripande som senast ledde till sammandrab­bningen mellan polis och ungdomar i Rinkeby. Hanif Azizi var också med under kvällen.

– Ja, de ringde och kallade in mig. Det var bara att sätta på sig uniformen igen.

Under den oroliga måndagskvä­llen kom inte polisen till Rinkeby centrum förrän de värsta orolighete­rna hade lagt sig. Efteråt måste Hanif Azizi och hans kolleger försöka förklara för alla som undrar varför polisen kom sent.

– Vi kan många gånger hänvisa till att det är socialtjän­stens ansvar, eller föräldrarn­as, eller skolans, när vi får frågor. Men när det gäller upplopp, så är det bara polisen som ska vara där. De flesta poliser är överens om den kritik som förts fram.

De säger att vi behöver fler och fler poliser, men det handlar om skolan, om föräldrar och jobb. Vem som helst kan göra ett bra jobb härute, det väsentliga är hur man är som person.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? OMRÅDESPOL­IS. Hanif Azizi går regelbunde­t runt och pratar med handlarna i Rinkeby centrum.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON OMRÅDESPOL­IS. Hanif Azizi går regelbunde­t runt och pratar med handlarna i Rinkeby centrum.
 ??  ?? KOLLEGER. Andreas Borgbrandt och Hanif Azizi är två av de områdespol­iser som arbetar i Järva.
KOLLEGER. Andreas Borgbrandt och Hanif Azizi är två av de områdespol­iser som arbetar i Järva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden