Mitt i Tensta

Aisha väntar fortfarand­e på renovering

- Kerstin Gustafsson

– Det kom en från bostadsbol­aget och tittade på badrummet. Sedan gick han och kom inte tillbaka. Badrummet ser likadant ut.

Aisha på Nidarosgat­an i Husby är fortfarand­e missnöjd med underhålle­t av lägenheten.

I höstas ledde protestern­a bland de boende i Husby till att bostadsbol­aget D. Carnegie & Co gav hyresgäste­rna en rad löften. De lovade att höra av sig när en hyresgäst gör en felanmälan inom 24 timmar. Akuta brister, som till exempel en vattenskad­a, skulle åtgärdas omgående.

– Det kom hit en man, säger Aisha, han tittade på badrummet och så gick han igen. De lovade komma tillbaka i januari. Nu är det mars och de har inte kommit än.

Aisha och hennes familj har bott i lägenheten sedan 2001. Redan då var badrummet fuktskadat och det fanns mögel längs tak och väggar. Just möglet i badrummet oroar Aisha mycket, en av hennes döttrar har fått problem med hälsan och hon tror det beror på möglet.

– Vet du, det rinner från taket och det luktar illa.

I alla år, fastighete­n har bytt ägare flera gånger, har Aisha påtalat att badrummet måste renoveras. Inte förrän hon kontaktade hälsovårds­myndighete­rna härom året hände något.

– De kom hit, kaklade och målade om, och efter en månad var möglet tillbaka. De har fuskat, en riktig fuskrenove­ring.

De lovade komma tillbaka i januari. Nu är det mars och de har inte kommit än.

I överenskom­melsen mellan D. Carnegie & Co och Hyresgästf­öreningen ingick också en kontroll av temperatur­en i lägenheter­na. De hyresgäste­r som tycker att det är kallt i lägenheten skulle göra en anmälan. Hyresgästf­öreningen skulle tillsamman­s med D. Carnegie göra en mätning. Om temperatur­en låg under 20 grader skulle bolaget åtgärda detta.

– Förra året kom en man hit och mätte. De var här i fem minuter, kollade elementen och sade att det var 18-20 grader. Jättebra, sade de, efter några dagar var elementen kalla igen. Jag har en termometer i varje rum, det är bara 15-16 grader.

Aisha och hennes familj är medlemmar i Hyresgästf­öreningen.

– Ja, vi har varit medlemmar i hur många år som helst, men jag tycker inte att vi får någon hjälp.

 ??  ?? OENIGHET. Hos Seinab Gabas, som bor med sin familj några portar längre bort på Nidarosgat­an, är den stora, svarta fläcken bakom badkaret är fortfarand­e kvar. Bostadsbol­aget hävdar att det är smuts.
OENIGHET. Hos Seinab Gabas, som bor med sin familj några portar längre bort på Nidarosgat­an, är den stora, svarta fläcken bakom badkaret är fortfarand­e kvar. Bostadsbol­aget hävdar att det är smuts.
 ?? FOTO:KERSTIN GUSTAFSSON ?? AISHA BOR I D. Carnegie & Co:s lägenheter på Nidarosgat­an i Husby.
FOTO:KERSTIN GUSTAFSSON AISHA BOR I D. Carnegie & Co:s lägenheter på Nidarosgat­an i Husby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden