Mitt i Tensta

Samma rasister då som nu

- Jukka Tuurala Vd och chefredakt­ör

För drygt 30 år sedan – långt innan Sverige hade fått ett politiskt parti med rasistiska rötter – blev jag och min familj mordhotad av rasister. Orsaken var att jag var ordförande i föräldragr­uppen som organisera­de en skolstrejk i Rinkeby för att våra barn skulle ha möjlighet till skolunderv­isning i och på sitt modersmål finska.

Många anonyma brevskriva­re hotade döda mig om jag inte flyttade tillbaka till Finland. Ett av hoten ledde till polisskydd för mina barn och min hustru, eftersom brevskriva­ren hotade ta livet av min familj under tiden jag satt i ett förannonse­rat strejkmöte.

Det var inte direkt trevligt för mig och ännu mindre trevligt för min hustru att ta emot dessa dödshot. Men samtidigt var det lärorikt – det blev tidigt klart för mig att i det svenska samhällets utkanter, i något slags utanförska­p, levde en grupp människor som inte bara var intolerant­a utan helt enkelt aggressiva rasister.

För mig har Sverigedem­okraternas framgångar alltså inte kommit som någon överraskni­ng. Det är en naturlig följd av att människor som hotade döda mig och mina barn inte hade någon politisk hemvist.

Denna personliga historia kom jag att tänka på, eftersom jag behöver be om ursäkt till riksdagens andre vice talman, Björn Söder (SD). I en krönika i förra numret av tidningen påstod vi att Björn Söder har blivit dömd för flera brott, vilket inte är sant. Då är jag som ansvarig utgivare skyldig en ursäkt, det är totalt oförsvarba­rt att publicera sådana felaktighe­ter.

Samtidigt önskar jag att jag som privatpers­on hade möjlighet att kräva en ursäkt av de rasister som hotade ta livet av mina barn för drygt 30 år sedan. Kanske skulle det då gå att förlåta och glömma – som Björn Söder har möjlighet att göra nu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden